Парламент Македонії затвердив албанську мову другою офіційною

Четвер, 11 січня 2018, 16:21

Парламент Республіки Македонія прийняв закон "Про використання мов", який визначає албанську мову в якості другої офіційної.

Про це повідомляє македонське агентство МИА.

Закон підтримали 69 зі 120 депутатів парламенту. Документ розширює офіційне використання албанської мови по всій країні. Це має полегшити взаємодію етнічної албанської меншини з державними установами. Етнічні албанці становлять чверть 2-мільйонного населення країни.

Попередній закон, який був прийнятий в результаті мирної угоди 2001 року про припинення збройного конфлікту між етнічними албанцями та урядовими силами, передбачав офіційне використання албанської мови лише в районах, де албанська меншість становила більше 20% населення.

Опозиційна партія VMRO-DPMNE виступила проти закону, заявивши, що він є "неконституційним і дискримінаційним щодо македонської мови та інших мов, якими розмовляють мешканці країни". Опозиційні депутати не були присутні під час голосування.

Закон ще має підписати президент країни Георге Іванов і поки невідомо, чи зробить він це. Видання Kurir зазначає, що Іванов у новорічному звернення згадав про цей закон, заявивши, що через короткострокові політичні моменти ставляться під сумнів довготривалі інтереси Республіки Македонія та македонського народу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: