Українці в Чехії проти обрання головою парламентської комісії комуніста, який незаконно їздив на Донбас

Вівторок, 6 березня 2018, 13:23

Українські організації у Чехії виступають проти обрання депутата-комуніста Зденека Ондрачека головою комісії чеського парламенту з генеральної інспекції сил безпеки.

Як ідеться у заяві восьми організацій, упродовж останніх років депутат Ондрачек поширює спотворену чи неправдиву інформацію про події в Україні.

Разом із іншими депутатами від Комуністичної партії Чехії у січні 2016 року Ондрачек відвідав окуповану українську територію в Донецькій області, чим порушив українські закони та принципи міжнародного права.

"Той факт, що одну з найбільш важливих інституцій, яка займається питаннями безпеки, очолює людина, яка порушує демократичні принципи і захищає агресію проти України, викликає певні побоювання. Ми підтримуємо думку, що цілком доречно, щоб Зденека Ондрачека було знято з функції голови комісії парламенту з контролю GIBS", - мовиться у заяві.

Зденек Ондрачек був єдиним депутатом чеського парламенту, який прийшов на відкриття так званого "представництва ДНР" в Чехії. 

У 2015 році Ондрачека не впустили до України в аеропорту "Бориспіль". На своїх сторінках у соцмережах він переживав за долю Маріуполя, "оточеного військами Правого сектора, де забороняють говорити по-російськи".

Партія КПЧМ, в яку входить Ондрачек, максимально перешкоджала голосуванню в чеському парламенті щодо угоди про асоціацію Україна-ЄС.

Нагадаємо, у Чехії тисячі людей у понеділок вийшли на акцію протесту після призначення депутата-комуніста Зденека Ондрачека головою комісії з генеральної інспекції сил безпеки.

Це перший випадок, коли депутат-комуніст отримав таку високу посаду після падіння комунізму у Чехії майже три десятиліття тому.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.