Держдеп США закликав Китай оприлюднити дані про жертв на площі Тяньаньмень

Понеділок, 4 червня 2018, 14:11

Державний департамент США закликав Китай оприлюднити дані про жертв подій 4 червня 1989 року – розгону демонстрантів на площі Тяньаньмень в Пекіні.

Про це йдеться у заяві державного секретаря США Майка Помпео.

"Ми пам'ятаємо про трагічну загибель ні в чому не винних людей…Як Лю Сяобо написав в 2010 році у своїй Нобелівській промові ..."примари четвертого червня ще не знайшли спокою", - зазначив голова Державного департаменту США Майк Помпео.

"Ми приєднуємося до інших членів міжнародної спільноти із закликом до уряду Китаю здійснити повний публічний облік загиблих, затриманих або зниклих безвісти; звільнити тих, хто був поміщений у в'язницю за прагнення зберегти пам'ять про площу Тяньаньмень; і покласти край переслідуванню учасників демонстрацій і їх сімей", - йдеться в заяві Помпео.

Дипломат наголошує, що Сполучені Штати розглядають захист прав людини як фундаментальний обов'язок всіх країн, і наполегливо закликають китайський уряд поважати універсальні права і основні свободи всіх громадян.

З квітня по червень 1989 року у Китаї пройшла серія демонстрацій, головними учасниками яких були студенти. Найбільший резонанс викликав силовий розгін демонстрантів 4-го червня на площі Тяньаньмень із застосуванням армії, в результаті чого загинули сотні людей.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.