Стамбульську конвенцію визнали неконституційною у Болгарії

П'ятниця, 27 липня 2018, 15:27

Болгарський Конституційний Суд оголосив Стамбульську конвенцію неконституційною.

Про це пише Euractiv.

Стамбульськa конвенція з прав людини є першим у світі обов'язковим інструментом із запобігання та боротьби з насильством щодо жінок і дівчаток.

Як зазначають болгарські ЗМІ, Конституційний Суд зробив уряду Бойко Борисова послугу, оскільки прем'єр-міністр не знайшов у собі мужності ратифікувати Конвенцію Ради Європи про попередження та боротьбу з насильством в сім'ї, більш відому як Стамбульська конвенція.

У кількох державах-членах ЄС, зокрема в Болгарії і Словаччини, критики конвенції стверджують, що документ Ради Європи є "троянським конем", спрямованим на введення "третьої статі" і одностатевих шлюбів. Очолювана колишнім прем'єр-міністром Бойко Борисовим провладна правоцентристська партія ГЕРБ у лютому відмовилася ратифікувати конвенцію, зокрема через протести свого союзника по коаліції націоналістичної партії "Об'єднані патріоти", а також Болгарської православної церкви.

Таким чином, триває протистояння більш соціально консервативних країн Центральної Європи з ліберальними цінностями Західної Європи. На сьогоднішній день Конвенцію Ради Європи не ратифікували Болгарія, Чехія, Греція, Угорщина, Ірландія, Латвія, Литва, Люксембург, Словаччина та Велика Британія. Україна також досі не ратифікувала Стамбульську конвенцію.

Одностатеві шлюби чи громадянські партнерства є визнаними або мають легальний захист у 22 з 28 країн-членів ЄС. Румунія, Польща, Словаччина, Болгарія, Литва та Латвія та наразі не пропонують юридичного захисту одностатевих пар.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.