Радник Білого дому розповів деталі розмови Трампа з Путіним

Середа, 22 серпня 2018, 12:59

Контакти президентів США і Росії не дали розуміння з приводу намірів сил президента Сирії Башара Асада проти повстанців в Ідлібі.

Про це сказав радник з національної безпеки США Джон Болтон, пише Reuters.

Росія "застрягла" в Сирії і хоче, щоб інші фінансували післявоєнне відновлення у країні, переконаний Болтон. Він застеріг від будь-якого застосування там хімічної або біологічної зброї.

За президента Дональда Трампа Сполучені Штати прагнули вийти з Сирії, де попередня адміністрація розгорнула деякі війська і надала обмежену підтримку курдським повстанським силам, попри заперечення партнера по НАТО Туреччини.

Болтон оминув питання про те, чи будуть ці заходи продовжуватися, заявивши, що США залишаються в Сирії для виконання деяких конкретних цілей.

"Наші інтереси в Сирії полягають у тому, щоб закінчити знищення територіального халіфату "Ісламської держави" і боротися з подальшою загрозою тероризму ІДІЛ, а також справлятися з присутністю іранських ополченців і регулярних сил", - сказав він.

На прес-конференції в Єрусалимі Болтон заявив про підтримку ізраїльських ударів в останні місяці по об'єктах в Сирії, де, за його словами, були розгорнуті ракети, що поставляються Іраном, та інша "загрозлива зброя".

"Я думаю, що це законний акт самооборони з боку Ізраїлю", - сказав він.

Болтон сказав, що президент Росії Владімір Путін, який зустрівся з Трампом у Гельсінкі 16 липня, сказав Сполученим Штатам, що Москва не може змусити іранців покинути Сирію.

"Але він також сказав нам, що його інтереси та інтереси Ірану не зовсім збігаються. Тому ми, очевидно, поговоримо з ним про те, яку роль вони можуть зіграти", - сказав Болтон, який у четвер зустрічається зі своїм російським колегою Ніколаєм Патрушевим в Женеві.

Росія, прихильник президента Сирії Башара Асада, заявляє, що вона віддана знищенню бойовиків "Ісламської держави", але більш обачливо ставиться до участі Ірану, ще однієї іноземної держави, яка підсилює Дамаск.

Вашингтон використовує важелі у своїх переговорах з Москвою, бо "росіяни застрягли там на даний момент", - сказав Болтон.

"І я не думаю, що вони хочуть там застрягти. Я думаю, що їхня бурхлива дипломатична діяльність в Європі вказує на те, що вони хотіли б знайти когось іншого, наприклад, для покривання витрат з відновлення Сирії, що їм може або не вдасться зробити", - зазначив радник Трампа.

Регіон Ідліб, притулок для цивільних осіб і повстанців, які мігрували з інших районів Сирії, а також потужних джихадистських сил, був вражений хвилею повітряних ударів і обстрілів в цього місяця, в можливій прелюдії до повномасштабного урядового наступу.

На питання, чи є якесь американо-російське розуміння з приводу такої операції, Болтон відповів: "Ні. Але ми дуже стурбовані, коли дивимося на військову ситуацію, і ми хочемо бути безпомилково зрозумілими Асаду, що ми очікуємо, що не буде ніякого застосування хімічної зброї або біологічної зброї, якщо в Ідлібі будуть які-небудь додаткові військові дії".

У квітні адміністрація Трампа зібрала коаліцію американських, французьких і британських сил для атаки на об'єкти сирійського уряду, пов'язані з виробництвом хімічної зброї, після атаки отруйним газом загинули десятки людей у районі Дума.

Дамаск, підтримуваний Москвою, заперечує застосування такої зброї.

На питання про те, як Сполучені Штати можуть відреагувати на хімічну або біологічну атаку на Ідліб, Болтон відповів лише: "Рішуче".

Повторивши це попередження на прес-конференції, він додав: "Вони (сирійці) дійсно повинні подумати про це задовго до того, як прийдуть до якогось рішення".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.