Росія розробила амбітний, але ризикований план в Сирії - Stratfor

карта
Вівторок, 21 серпня 2018, 17:02

Росія прагне стабілізувати війну в Сирії і пожинати плоди своєї участі в конфлікті. З цією метою Москва розробила ризикований багатосторонній план, успіх якого далекий від ясності.

Про це йдеться в статті американського приватного розвідувально-аналітичного агентства Stratfor.

Після успішного наступу урядових сил останніми місяцями на перший план вийшла проблема північного сирійського регіону Ідліб - утримуваного повстанцями анклаву, який, за словами сирійського уряду, він має намір повернути. Туреччина, яка підтримала деякі повстанські угруповання у регіоні і створила десяток військових спостережних пунктів, намагається запобігти атаці сил, лояльних президентові Сирії Башару Асаду, якого підтримує Москва. 

Головне завдання Росії на цьому етапі війни - не допустити спалаху нового міжнародного конфлікту на сирійських територіях, зазначають аналітики. Такі ризики зберігаються як в Ідлібі - з Туреччиною, так і на південному заході - між Іраном та Ізраїлем.

"Росія буде зважено підходити до питання Ідлібу. Країна чинить тиск на Туреччину, щоб та зайняла більш жорстку позицію щодо джихадистського контингенту повстанських сил, включаючи такі групи, як Хайят Тахрір Аш-Шам і Ісламська партія Туркестану в Сирії (яка, як відгалуження повстанської групи уйгурів, також є серйозною проблемою для Китаю). У той же час, однак, Росія також управляє очікуваннями Дамаска, даючи зрозуміти, що вона не буде підтримувати повноцінний військовий наступ, щоб повернути Ідліб, поки турецькі сили все ще перебувають в провінції", - йдеться у матеріалі.

 

Замість повномасштабної операції в найближчі кілька тижнів, ймовірно, розпочнеться серія підтримуваних Росією нападів, а також широкомасштабна пропагандистська кампанія з переконання повстанських груп скласти зброю, вважають експерти.

"Однак навіть такий ретельно вивірений підхід потягне за собою значний ризик. Росія ніколи раніше не підтримувала великомасштабну військову операцію в утримуваній повстанцями частині Сирії з присутністю іноземних військ. Якщо вона вирішить зробити це в Ідлібі, то ризикує стати причиною турецьких жертв або викликати заходи у відповідь і ескалацію. Хоча уряд Асада в значній мірі повернув собі владу, Росія, ймовірно, зрозуміє, що здійснення іншої частини своєї стратегії в Сирії не буде легким", - підкреслюють у Stratfor.

Ідліб, притулок для цивільних осіб і повстанців, які мігрували з інших районів Сирії, а також потужних джихадистських сил, потрапив під хвилю повітряних ударів і обстрілів минулого тижня.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.