Лавров звинуватив США у відмові щодо підтримки в Сирії

Понеділок, 20 серпня 2018, 13:45

Міністр закордонних справ Росії Сєргєй Лавров заявив у понеділок, що відмова США від участі у відновленні Сирії покликана перешкодити поверненню сирійських біженців у країну.

Про це пише Reuters.

Лавров заявив, що Вашингтон зацікавлений у відновленні тільки тих частин Сирії, де активно діє опозиція президенту Сирії Башару Асаду. Міністр виступав у Москві за підсумками переговорів зі своїм ліванським колегою Гебраном Бассилем.

Держдепартамент заявив, що відкличе фінансування, яке він виділив на відновлення частин Сирії, раніше утримуваних "Ісламською державою". Ці території зазнали колосальних руйнувань внаслідок бойових дій і бомбардувань авіації. США виступають за політичне врегулювання і проведення вільних виборів під егідою ООН на звільнених від терористів територіях.

Вашингтон має намір зберігати військову присутність у Сирії до тих пір, поки не буде остаточно розгромлене терористичне угрупування "Ісламська держава". Американські військові на північному сході Сирії (утримуваному політичним крилом очолюваних курдами Сирійських демократичних сил), після останньої битви проти "Ісламської держави" утримують близько 2 тис. спецназівців.

Витрати були заморожені в рамках зусиль президента Трампа з прискорення виведення американських військ з Сирії та передачі більшої відповідальності членам очолюваної США коаліції. Адміністрація повідомила Конгресу 17 серпня, що гроші будуть перенаправлені з Сирії в інші, незазначені райони.

Після зустрічі з Трампом у Гельсінкі російський президент Путін заявив про необхідність спільної відбудови Сирії, проте у Держдепі сказали, що не будуть співпрацювати з Росією у цьому питанні.

Пізніше Москва у листі Вашингтону попросила підтримки у відбудові Сирії, адже сирійському режиму не вистачає обладнання, палива, інших матеріалів і засобів, необхідних для відновлення країни.

Натиск Москви відбувається після того, як сили Асада, підтримувані російськими винищувачами, повернули контроль над більшою частиною південно-західної Сирії, регіону, який був одним з останніх повстанських осередків.

Росія розгорнула широкомасштабну кампанію із залучення західних країн в гуманітарну діяльність на контрольованих урядом територіях Сирії, прагнучи переконати решту світу в потребі встановлення нормальних повоєнних відносин з президентом Асадом. Франція нещодавно долучилася до спільної з росіянами поставки гуманітарної допомоги для Сирії.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель повідомила про можливість проведення чотиристоронньої зустрічі щодо Сирії з участю Туреччини, Росії, Німеччини та Франції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.