Трамп: введені найжорсткіші в історії санкції проти Ірану, у листопаді буде ще гірше

Вівторок, 7 серпня 2018, 12:50

США наклали на Іран найжорсткіші санкції в історії, щоб досягти "миру в усьому світі".

Про це заявив президент США Дональд Трамп у своєму Twitter.

"Санкції щодо Ірану офіційно введені. Це найжорсткіші санкції, введені коли-небудь. У листопаді вони піднімаються на ще один рівень. Кожен, хто веде бізнес з Іраном, не буде вести бізнес із Сполученими Штатами. Я прошу миру в усьому світі, не менше!" - написав американський лідер.

Незважаючи на протидію з боку європейських союзників, Трамп в травні вивів США з угоди 2015 року між світовими державами і Тегераном, відповідно до якої міжнародні санкції були зняті в обмін на обмеження ядерної програми Ірану.

Новий указ щодо Ірану в два етапи відновлює відповідні положення п'яти виконавчих указів про санкції проти Ірану, які були відкликані або в які були внесені поправки 16 січня 2016 року. Перший етап відновлення санкцій реалізується починаючи з 7 серпня. Другий буде запроваджений в наступні три місяці.

Починаючи з цього тижня, Вашингтон знову введе санкції щодо закупівель Іраном доларів США, його торгівлі золотом і дорогоцінними металами, а також операцій з металами, вугіллям і пов'язаного з промисловістю програмним забезпеченням. Сполучені Штати заявили іншим країнам, що вони повинні припинити імпорт іранської нафти з початку листопада або зіткнутися з фінансовими заходами США.

Як повідомлялося, ЄС з 7 серпня блокує дію санкцій США проти Ірану на своїй території.

Європейський Союз у понеділок також висловив "глибокий жаль" з приводу реалізації Сполученими Штатами нових санкцій проти Ірану.

Президент Ірану Хасан Рухані раніше пригрозив відновити збагачення урану у більших, ніж до цього, масштабах, якщо ядерна угода провалиться.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.