ЄС з 7 серпня блокує дію санкцій США проти Ірану на своїй території

Понеділок, 6 серпня 2018, 14:22

Оновлена "блокуюча постанова" ЄС вступає у силу з 7 серпня на тлі набуття чинності новими санкціями США проти Ірану.

Про це йдеться у повідомленні  Єврокомісії.

Такий крок має на меті пом'якшити вплив санкцій на інтереси компаній держав-членів ЄС, які мають законний бізнес в Ірані.

"Оновлена "блокуючи" постанова є частиною підтримки Європейського Союзу продовження повної та ефективної реалізації іранської ядерної угоди, в тому числі шляхом підтримки торговельно-економічних відносин між ЄС та Іраном, які були нормалізовані після скасування санкцій, пов’язаних з ядерною зброєю" - йдеться у повідомленні.

Єврокомісія запустила процес оновлення "блокуючої постанови" 6 червня. У Європарламенту і Ради ЄС було 2 місяці для заперечення проти цих заходів. Оскільки зауважень не було, заходи набувають чинності після публікації рішення в Офіційному журналі ЄС 7 серпня.

Євросоюз прийняв "блокуючу постанову" у листопаді 1996 року. Вона дозволяє європейським компаніям не підкорятися певним рішенням Вашингтона щодо санкцій. Крім того, компанії можуть отримати компенсації за спричинені обмеженнями втрати.

Сполучені Штати посилять санкції проти Ірану на початку цього тижня за наказом президента США Дональда Трампа.

Уточнення щодо нових санкцій очікуються в понеділок, а запровадження у вівторок.

Незважаючи на протидію з боку європейських союзників, Трамп в травні вивів США з угоди 2015 року між світовими державами і Тегераном, відповідно до якої міжнародні санкції були зняті в обмін на обмеження ядерної програми Ірану.

Європейський Союз у понеділок висловив "глибокий жаль" з приводу реалізації Сполученими Штатами нових санкцій проти Ірану.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.