Парламент Литви закликав не відновлювати права Росії у ПАРЄ

П'ятниця, 28 вересня 2018, 11:22

Парламент Литви спеціальною резолюцією закликав Парламентську асамблею Ради Європи (ПАРЄ) не відновлювати права російської делегації в цій організації.

Як повідомляє Delfi, резолюцію схвалили майже одноголосно: 77 голосів - за, 0 - проти, 1 – утримався.

Представляючи документ, член фракції правлячих аграріїв Егідіюс Варейкіс заявив, що в 2014 році після анексії Криму ПАРЄ обмежила права російської делегації: делегати РФ втратили право бути головами комітетів, доповідачами, голосувати на пленарних засіданнях, обирати суддів Європейського суду з прав людини і деяких інших посадових осіб.

"І ось через чотири роки, в цьому році, з'явилася ініціатива спробувати повернути Росії всі права в ПАРЄ. Це планується зробити досить грубим і одночасно дивним способом, змінюючи певні статті статуту Парламентської асамблеї", - стверджує Варейкіс.

У резолюції висловлюється розчарування в тому, що Росія не виконує свої міжнародні зобов'язання, "прагне змінити правила Ради Європи, а також скасувати застосовані щодо неї санкції".

Литовські депутати закликають ПАРЄ не приймати запропоновані Росією правила і процедурні зміни, яка дозволяють державі, що порушила норми організації, відновити права без виконання рішень Асамблеї.

"Рішення прийняти пропозиції Російської Федерації щодо створення негативного прецеденту для недотримання іншими державами зобов'язань підірвало б надійність Ради Європи як правозахисника, хранителя демократії і верховенства права, воно могло б створити величезну кризу авторитету цієї міжнародної організації", - йдеться в документі.

ПАРЄ голосуватиме щодо змін до регламенту, які можуть ускладнити накладення санкцій на РФ, на засіданні 9 жовтня.

Читайте докладніше у статті ЄвроПравди "Дві третини санкцій: як ПАРЄ змінює свої правила та чому Росія все одно незадоволена".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.