Польща наполягає: літак Качинського знищив вибух

П'ятниця, 26 жовтня 2018, 13:46

Польща продовжує наполягати, що літак із президентом Лехом Качинським під Смоленськом розбився у 2010 році внаслідок вибуху на борту.

Про це заявив голова Смоленської комісії Антоні Мацєревич, яка розслідує катастрофу, повідомляє "Польське радіо".

За словами Мацєревича, остаточний звіт про розслідування падіння літака буде опублікований протягом року. Він додав, що, згідно з попередніми висновками, члени комісії впевнені у загибелі пасажирів Ту-154М внаслідок вибуху літака.

Термін завершення роботи комісії багато в чому залежить від розслідування американських колег, додав Мацєревич.

"Припущення, що ми не можемо закінчити звіт через відсутність уламків літака, не відповідає дійсності. Можемо. Про це, зокрема, свідчить позиція міжнародних експертів, зокрема Уічитського університету, який опрацьовує симуляцію на підставі переданих нами матеріалів", - зазначив Мацєревич.

Президентський літак Ту-154М розбився 10 квітня 2010 року поблизу аеродрому "Сєвєрний" неподалік Смоленська. У катастрофі загинули 95 осіб, зокрема президент Польщі Лех Качинський та його дружина.

Кілька тижнів тому Парламентська асамблея Ради Європи прийняла резолюцію, в якій закликала Росію повернути уламки Ту-154М Польщі. Російська сторона заявила, що не зобов'язана підкорятися цьому рішенню, оскільки не брала участі в роботі зборів ПАРЄ.

Москва відмовляється повернути уламки з моменту катастрофи, посилаючись на нібито продовження слідства у цій справі.

На початку квітня цього року Смоленська комісія опублікувала технічний звіт про розслідування катастрофи. У документі представлені докази, які, за твердженнями членів комісії, вказують на вибухи на борту літака.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.