Смоленська катастрофа: РФ відмовила Польщі в реконструкції літака Качинського

Вівторок, 10 липня 2018, 17:50

Росія відмовила Польщі реконструкції літака ТУ-154М, що розбився під Смоленськом 10 квітня 2010 року.

Про це повідомляє "Радио Польша".

"Російська сторона відповіла відмовою на прохання Підкомісії з відновлення розслідування причин авіакатастрофи польського урядового літака під Смоленськом 10 квітня 2010 року про надання можливості виготовити в Смоленську реконструкцію літака Ту-154М з його уламків", - повідомила прес-секретар підкомісії Марта Паленек.

У листі з Міністерства закордонних справ РФ стверджується, що реконструкція з уламків літака, зібраних на місці події, неможлива без їх порушення, зміни виду та особливих прикмет.

"Позиція російської сторони свідчить про злу волю або про абсолютну відсутність компетентності в галузі розслідування авіакатастроф. Оскільки Організація міжнародної цивільної авіації (ICAO) у своїй інструкції (Manual of Aircraft Accident and Incident Investigation) вважає реконструкцію надзвичайно важливим у з'ясуванні причин катастрофи", - заявила прес-секретар підкомісії.

У підкомісії також заявили, що "позиція російської сторони підтверджує діагноз, що міститься у звіті Ради Європи, який порівнює дії Російської Федерації з поведінкою СРСР у справі про масове вбивство польських офіцерів у Катині, і прямо називає ці дії провокаційними".

Уламки літака Ту-154M з 2010 року перебувають на території аеродрому в Смоленську. Москва стверджує, що не може передати їх Польщі до тих пір, поки не закінчить власне слідство.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.