Франція: нарощування Росією впливу в ЦАР не стабілізує країну

Понеділок, 29 жовтня 2018, 11:18

Французький міністр оборони Флоранс Парлі заявила, що розширення за останні місяці впливу Росії в Центральноафриканській республіці (ЦАР), колишній французькій колонії, навряд чи стабілізує країну.

Про це пише Reuters.

У грудні 2017 року Росія отримала дозвіл від Ради Безпеки Організації Об'єднаних Націй щодо постачання озброєнь до ЦАР, яка стикається з постійним збройним конфліктом з 2013 року, коли здебільшого мусульманська повстанська коаліція скинула тодішнього президента Франсуа Бозізе, що спричинило репресії з боку християнських бойовиків.

Незважаючи на вибір нового лідера в 2016 році, країна була втягнута в міжпартійне насильство та політичну нестабільність.

На початку цього року Росія пожертвувала сотні одиниць озброєння та направила 175 інструкторів до ЦАР, щоб посилити боротьбу уряду з повстанцями.

Минулого тижня у Москві заявили, що планують надіслати додаткове обладнання та розгорнути більше інструкторів, посилюючи свій найважливіший військовий прорив в Африці протягом десятиліть.

Відповідаючи на запитання, чи вплив Росії на ЦАР ставить під загрозу французькі інтереси, Парлі сказала: "Я не буду говорити про інтереси Франції, а про інтереси Центральної Африки. Африка належить африканцям і більше нікому іншому, ні росіянам, ні французам".

"Росія за останні місяці заявила про свою присутність у Центральноафриканській Республіці, це правда, але я не впевнена, що така присутність і дії, які робить Москва, подібно до угод, укладенмх в Хартумі в кінці серпня, допоможуть стабілізувати країну", - сказала вона.

Міністерство закордонних справ Росії назвало "певною заздрістю" заяви іноземних держав щодо ролі Росії в ЦАР.

Центральноафриканські збройні угруповання підписали попередню угоду наприкінці серпня в Хартумі під егідою Росії та Судану, а Африканський Союз, за підтримки Парижу, здійснював нагляд за посткризовими переговорами.

Франція має військову присутність в ЦАР, головним чином в рамках місії з підтримання миру, яка називається MINUSCA.

Як відомо, Росія з 2014 року підписала мінімум 19 угод про військову співпрацю з країнами Африки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.