Ісландії не потрібно вступати в ЄС після невдач єврозони – прем’єр

Понеділок, 29 жовтня 2018, 14:37

Невдачі в єврозоні означають, що Ісландія повинна залишитися поза межами Європейського союзу.

Пре це заявила ісландський прем’єр-міністр Катрін Якобсдоттір в інтерв’ю EUobserver.

"Я не думаю, що ми повинні вступити в ЄС прямо зараз, я не думаю, що є підстави для заявки. Особисто я критично ставлюсь до економічної політики ЄС - створення єврозони без реальної централізованої політики щодо податків та фіскальної політики", - сказала вона.

Ісландія подавала заявку на вступ до ЄС у 2009 році, але вийшла з цього процесу у 2015 році.

"Європейський центральний банк став дуже потужним, не будучи дуже демократичним. Економічна політика ЄС була дуже далекою від людей у ​​єврозоні, і вона створила поділи, які там не потрібні", - додала Якобсдоттір.

Якобсдоттір зазначила, що питання членства в ЄС залишається суперечливим для Ісландії. "Воно було суперечливим тоді (2009 рік) і все ще залишається таким", - сказала вона.

Недавні опитування свідчать, що 60% ісландців хочуть залишатися поза ЄС, а 40% підтримують вступ до блоку.

Ісландія залишається членом Європейської асоціації вільної торгівлі (ЄАВТ) та Європейського економічного простору (ЄЕЗ) і Якобсдоттір визнає, що вільна торгівля з ЄС дала велику користь для країни.

"Членство в ЄЕЗ виявилося корисним для нас Коли ми дивимось на нашу економіку, нашу соціальну структуру та нашу політику, я думаю, що ми дуже добре впоралися, не будучи членами ЄС", - сказала прем'єр.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: