Винищувачі Данії приєднаються до повітряної місії НАТО в Ісландії

П'ятниця, 23 лютого 2018, 12:42

Датські ВПС у квітні направлять до Ісландії підрозділ винищувачів F-16 та приблизно 60 осіб персоналу для місії НАТО з повітряного спостереження та перехоплення.

Про це йдеться у повідомленні на сайті Об’єднаного командування повітряними силами НАТО.

Винищувачі Данії вже брали участь у місіях в Ісландії у 2009, 2010 та 2015 роках. 

На сьогоднішній день чотири данські винищувачі F-16 беруть участь у повітряній місії НАТО із захисту повітряного простору країн Балтії в Литві разом з італійськими винищувачами, що базуються в Естонії.

Місія НАТО в Ісландії є специфічною і унікальною через розташування країни на Крайній Півночі. Беручи до уваги унікальне географічне розташування, Альянс та ісландська влада погодились про необхідність забезпечити присутність винищувачів НАТО на базі у Кефлавіку для охорони повітряного простору Ісландії. 

Ісландія є членом НАТО, але на має власних збройних сил. Минулого року США запустили місію спостереження в повітряному просторі НАТО і діяли з території Ісландії.

НАТО започаткувало місію в Ісландії у 2008 році. Тричі на рік союзники на ротаційній основі розгортають винищувачі в Ісландії на декілька тижнів для патрулювання повітряного простору країни.

Авіабаза в ісландському Кефлавіку мала ключове значення через своє ключове стратегічне розташування в центрі Атлантики. База була закрита в 2006 році, проте влада Ісландії зберегла її в робочому стані, і тепер вона знову функціонує.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: