Польський міністр обізвав Францію "хворою людиною Європи"

Четвер, 27 грудня 2018, 16:21

Заява міністра закордонних справ Польщі Яцека Чапутовича щодо протестів "жовтих жилетів" у Франції призвела до дипломатичного конфлікту.

За словами Чапутовича, наразі Франція "не в порядку", передає onet.pl.

"Протести останніх тижнів, блокування державної реформи Еммануеля Макрона є сумним видовищем", - додав міністр.

Цю заяву оперативно прокоментував посол Франції у Польщі П'єр Леві, який заявив, що шокований такими словами міністра.

За словами посла, Франція наразі переживає складний процес змін. "Поляки повинні розуміти, що сили, які протистоять Макрону, мають політичне бачення, що суперечить фундаментальним інтересам Польщі", - додав посол.

Нагадаємо, протести "жовтих жилетів" у Франції розпочалися 17 листопада. На акції вийшли водії, незгодні з підвищенням податку на пальне. Й хоча французька влада пішла на поступки і скасувала заплановане підвищення податку на паливо, а також підвищення цін на електрику та газ, протестувальники розширили коло вимог - починаючи від підвищення зарплат, зменшення податків і завершуючи вимогою відставки президента.

У відповідь на протести президент Франції Еммануель Макрон оголосив низку заходів щодо поліпшення соціально-економічного становища. Він заявив, що з наступного року у Франції на 100 євро буде збільшена мінімальна заробітна плата, передбачено заходи щодо поліпшення забезпечення пенсіонерів, робота в понаднормові години буде оплачуватися без відрахування податків.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.