Німецький суд ухвалив знакове рішення щодо сурогатного материнства в Україні

відео
Вівторок, 23 квітня 2019, 18:30

Федеральний верховний суд Німеччини у Карлсруе ухвалив рішення, яке у майбутньому може стати орієнтиром при розгляді у німецьких судах справ, пов'язаних з питанням правового статусу батьків дитини, народженої українською сурогатною матір'ю.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на DW.

Як постановив суд, для усунення правових колізій щодо юридичного статусу матері має бути застосована процедура всиновлення. 

Іспанці скаржаться, що не можуть вивезти сурогатних дітей з України - ЗМІ

Наприкінці 2015-го року у пологовому будинку в Києві українська сурогатна матір народила дитину після штучного запліднення із використанням біоматеріалу німецької подружньої пари з Дортмунда. Після народження дитини українські органи, відповідальні за реєстрацію актів цивільного стану, видали свідоцтво про народження, де батьками новонародженої дитини була вказана німецька пара. 

Водночас під час реєстрації дитини у Німеччині у документах материнство юридично закріпили за українською сурогатною матір'ю, відповідно до правил німецького законодавства. Сурогатне материнство у Німеччині заборонено законом.

Дортмундська пара намагалася переконати німецьких чиновників у тому, що реєстрація їхнього батьківства є законною, адже в Україні сурогатне материнство офіційно дозволене. Але цих аргументів було замало, і подружжю довелося звернутися до суду. 

Народженій у Лондоні дитині мешканців Британії не дозволили проживання у країні

У минулому Федеральному верховному суду Німеччини вже доводилося визнавати таке батьківство "заднім числом", за позовами від пар, що попередньо отримували рішення на свою користь від судів в інших країнах. 

"Однак ситуація у цій сфері давно вимагала прояснення. До того ж, у німецькій юридичній системі домінує чітке переконання, що у подібних справах слід застосувати лише німецьке право, якщо дитина житиме і зростатиме у Німеччині", - йдеться у матеріалі.

Очікується, що від нинішнього рішення суду відштовхуватимуться у майбутньому німецькі судді при розгляді подібних позовів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: