Литва хоче заборонити підприємствам родичів участь у конкурсах бюджетних установ

Субота, 27 квітня 2019, 11:34

Прем'єр-міністр Литви Саулюс Скверняліс обіцяє заборону на залучення участі в конкурсах бюджетних установ підприємств, які належать родичам їхніх керівників.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Delfi.

Так міністр прокоментував підсумки засідання урядової антикорупційної комісії, на якому Служба спеціальних розслідувань представила звіт за минулий рік.

Уряд Литви запропонував парламенту ввести квоти на заробітчан

"Однією з найбільших проблем визнано той факт, що керівники бюджетних установ пов'язані з бізнесом своїх членів подружжя або родичів, і ці підприємства виграють покупки. Формально має місце самоусунення, і реально приймають рішення підлеглі.

Нам потрібно шукати правове регулювання, щоб будь-яка компанія, яка бере участь в конкурсі і має тісні або близькі стосунки з керівником бюджетної установи, насправді не змогла брати участь в таких закупівлях, і це повинно бути заборонено законом", - заявив Скверняліс.

Литва обіцяє кожному мешканцеві 1000 євро за відмову від старого авто

За його словами, відповідні поправки будуть зареєстровані на весняній сесії Сейму Литви.

У звіті про діяльність Служби спеціальних розслідувань за 2018 рік, опублікованому в кінці квітня, йдеться, що органи самоврядування залишаються однією з областей, яких найбільше торкається корупція в Литві. 37% всіх досудових розслідувань, розпочатих Службою в минулому році, пов'язані з можливими злочинними діями в муніципалітетах.

Основними причинами корупції в муніципалітетах є кумівство, прийняття на роботу членів партії і конфлікти інтересів. За підрахунками Служби, кожен п'ятий співробітник муніципальної адміністрації пов'язаний родинними зв'язками, а в 25 муніципалітетах Литви він перевищує середній показник по країні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: