Уряд Литви запропонував парламенту ввести квоти на заробітчан

Середа, 17 квітня 2019, 15:20

Уряд Литви 17 квітня запропонував парламенту запровадити квоти на мешканців третіх країн, які приїжджають в країну на заробітки.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Delfi.

Пропонується встановити, що квоту на рік буде визначати глава Служби зайнятості, який затверджує і список професій, представників яких не вистачає в Литві. Відповідно до пропозиції, першу квоту могли б встановити на 2021 рік. Пропонують зробити так, щоб на висококваліфікованих фахівців ця квота не поширювалася.

У Польщі занепокоєні через зменшення кількості українських заробітчан

Віце-міністр внутрішніх справ Дарюс Урбонас сказав, що в разі вичерпанння квоти в'їзд іноземців автоматично обмежуватися не буде, але працювати в Литві вони зможуть тільки після того, як проведуть тестування ринку праці та отримають дозвіл Служби зайнятості.

У представлених проектах передбачені більш сприятливі умови для іноземців з економічно сильних країн, з якими діє безвізовий режим. Серед таких країн - Австралія, Японія, США, Канада, Південна Корея і Нова Зеландія.

Їхнім громадянам пропонують давати тимчасову посвідку на проживання, чинну до 3 років, і дозволити привозити сім'ю. Урбонас повідомив, що після Brexit серед цих країн буде і Велика Британія. За даними уряду Литви, минулого року на роботу в литовські компанії приїхали 52 тисячі працівників з третіх країн. Більшість з них - українці.

Як заявив прем'єр-міністр Литви Саулюс Скверняліс, якщо продовжувати ввезення дешевої робочої сили до Литви, то зарплати в країні знизяться.

Офіційно у Литві середня зарплата становить близько 900 євро. Мета - до 2020 року домогтися підвищення середньої зарплати до 1200 євро "на руки", заявляють в уряді. МВФ закликав Вільнюс скоротити темпи підвищення мінімальних зарплат.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: