Король Бельгії вперше висловив жаль за колоніальне минуле країни

Вівторок, 30 червня 2020, 13:03

Бельгійський король Філіп I вперше офіційно висловив жаль у зв'язку з колонізацією Бельгією Конго та пов’язані з цим зловживаннями.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на BBC.

Правлячий монарх написав про це у листі з нагоди 60-річчя проголошення незалежності Демократичної республіки Конго , який адресував президенту країни Феліксу Чісекеді.

У Лондоні пам’ятник Черчиллю закрили щитами, щоб захистити від антирасистів

У листі король Філіп I хвалить "привілейоване партнерство" між двома країнами, але разом з тим відзначає, що в їх історії були "болючі епізоди" у в тому числі за часів правління короля Леопольда II, якого він не називає прямо.

"Я хотів би висловити свій найглибший жаль з приводу цих травм минулого, біль від яких сьогодні підживлюється фактами дискримінації, які і до цього дня дуже часто виявляються в нашому суспільстві. Я продовжу боротися з усіма формами расизму", - йдеться у листі монарха. 

Бельгія контролювала центральноафриканської країну з XIX століття, поки та не отримала незалежність в 1960 році. Мільйони африканців загинули під час кривавого колоніального правління Бельгії.

Питання колоніального минулого Бельгії знову стало в центрі уваги після смерті Джорджа Флойда у США. Тисячі бельгійців вийшли на демонстрації протягом останніх тижнів і статуї бельгійського колоніального лідера Леопольда II були зруйновані. Влада в Антверпені прибрала його статую з громадської площі.

У Бельгії прибрали пам’ятник свого короля на тлі протестів Black Lives Matter

Вважається, що понад 10 мільйонів африканців загинули під час правління Леопольда II, чиїм прямим нащадком є король Філіп.

Читайте також: Війна з імперією: навіщо протестувальники хочуть знести пам'ятник Черчиллю

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.