Керівник Євроради приїхав в Грузію, де загострилась політична криза

Понеділок, 1 березня 2021, 12:57

Глава Євроради Шарль Мішель, який відвідує Грузію на тлі політичної кризи, закликав політичних опонентів зміцнювати демократію, у тому числі заради відносин з ЄС. 

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на агентство "Новости-Грузия". 

"Мій візит відбувається на тлі політичної кризи, яка посилюється. Це, звичайно, турбує ЄС і мене особисто. ЄС закликає всі сторони інтенсивно працювати над нейтралізацією ситуації", - сказав Мішель.

Грузинський "Велюр": ЗМІ пишуть про святкову вечерю "Мрії" після арешту опозиційного лідера

Він обговорив кризову ситуацію з президенткою Саломе Зурабішвілі, а в другій половині дня у понеділок матиме зустрічі з прем'єр-міністром, а також зі спікером парламенту та лідерами опозиційних партій. 

"Я знаю, що політичні дебати вимагають участі лідерів, включеності всіх сторін. Переконаний, що у Грузії є всі можливості прийняти цей виклик", - сказав Мішель.

"Зміцнювати демократичні основи не тільки в союзі з Європою, а й власні демократичні засади, щоб захищати права людини, виконувати бажання людей, створювати політичну стабільність, засновану на відкритій демократії, незалежної і представницької судовій системі. Це зміцнить відносини між Грузією і Євросоюзом. Ці цілі відображені в Угоді про асоціацію, яка є дуже амбітним і відображає зобов'язання європейської сторони і Грузії ", - додав глава Євроради.

Нагадаємо, в Грузії після арешту опозиційного лідера з новою силою розвинулась політична криза. 

Опозиція Грузії обіцяє мітингувати до призначення дострокових виборів

Це сталося після того, як  вранці 23 лютого поліція взяла штурмом кімнату офісу "Єдиного національного руху", в якій перебував лідер партії Никанор Мелія, та затримала його.

Мелія, який став головою "Єдиного національного руху" в кінці минулого року, звинувачується в організації та керівництві насильницькими діями на акції протесту перед будівлею парламенту, а також участі в ній - у справі про заворушення 20 червня 2019 року, також відомих як "ніч Гаврилова".  

Міжнародні партнери Грузії розкритикували грузинський уряд за штурм офісу "Єдиного національного руху" і арешт лідера опозиції.  

Детальніше: Штурм у Тбілісі: як арешт опозиційного лідера руйнує перспективи Грузії в НАТО


Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.