РФ передала США свої пропозиції "гарантій безпеки", хоче переговорів у "нейтральній країні"

Четвер, 16 грудня 2021, 16:32

У Кремлі заявили, що передали США проєкти двох документів про так звані "гарантії безпеки", яких Путін вимагає від НАТО, та готові негайно розпочати переговори у "будь-якій нейтральній країні".

Про це на брифінгу повідомив речник Кремля Дмітрій Пєсков, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на російське агентство "Интерфакс".

"Ушаков (помічник президента РФ. - Ред.) дав роз'яснення щодо проєктів двох документів - договору та угоди - щодо гарантій безпеки, які були вчора по дипканалах у МЗС передані американській стороні. І що дуже важливо, Ушаков довів до Саллівана (радника з нацбезпеки президента США. - Ред.) тезу про нашу готовність негайно розпочати переговори щодо проєктів цих документів", - сказав він.

Зеленський: дивно чути від РФ вимоги гарантій після того, як вона сама порушила гарантії

За його словами, від російської сторони ці переговори вестиме заступник міністра закордонних справ Росії Сергєй Рябков.

"Він буде готовий у будь-який момент вилетіти в будь-яку нейтральну країну для початку таких переговорів", - сказав Пєсков.

15 грудня Москву відвідала помічниця держсекретаря з питань Європи та Євразії Карен Донфрід. Напередодні візиту Донфрід до Москви міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба зустрівся з нею у Києві.

Нагадаємо, Владімір Путін останнім часом у переговорах з лідерами країн Альянсу вимагає надати юридично зафіксовані гарантії, які виключають будь-яке подальше просування НАТО на схід та розміщення в України озброєння, яке нібито загрожує Росії.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг раніше вже відкинув російську вимогу.

Про загрози, з якими дуже скоро може стикнутися Україна на тлі ймовірних переговорів країн Заходу з Росією, читайте в статті: Нормандія від Байдена: що змінить та чим загрожує вхід США до переговорів по Донбасу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.