Прокурор суду в Гаазі відкрив розслідування воєнних злочинів РФ в Україні

Четвер, 3 березня 2022, 08:48

Прокурор Міжнародного кримінального суду в Гаазі Карім Хан заявив, що після звернення 39 держав-членів суду розпочинає повномасштабне розслідування злочинів, пов'язаних із військовою агресією Росії проти України.

Про це йдеться у заяві на сайті суду.

"Сьогодні я можу підтвердити, що мій офіс отримав звернення щодо ситуації в Україні від 39 держав-учасниць Міжнародного кримінального суду. Ці звернення дають змогу моєму офісу розпочати розслідування ситуації в Україні з 21 листопада 2013 року, охоплюючи, таким чином, будь-які попередні та поточні звинувачення у воєнних злочинах, злочинах проти людства чи геноциді, скоєних на будь-якій частині території України будь-якою особою", - заявив прокурор.

"Кілька хвилин тому я повідомив головування МКС про своє рішення негайно розпочати активне розслідування ситуації. Наша робота зі збору доказів розпочалася", - додав він.

Як повідомлялося, під час попереднього вивчення ситуації в Україні офіс прокурора вже знайшов розумні підстави вважати, що злочини, що підлягають юрисдикції Суду, вчинені, і визначив потенційні справи, які були б прийнятними.

"Оскільки зараз триває активне розслідування, я повторюю заклик до всіх, хто бере участь у бойових діях в Україні, суворо дотримуватися чинних норм міжнародного гуманітарного права. Жодна особа в ситуації в Україні не має ліцензії на вчинення злочинів під юрисдикцією Міжнародного кримінального суду", - наголосив прокурор.

Міжнародний кримінальний суд вже кілька років досліджує українські події.

У 2020 році відбулася ключова подія: офіс прокурора МКС визнав, що Міжнародний кримінальний суд має юрисдикцію розглянути по суті справу про воєнні злочини в Україні.

Нещодавно Київ також відправив до МКС докази злочинів проти культурної спадщини в окупованому Криму

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: