Головний дипломат ЄС: Росія війною сама провокує дефіцит продовольства, а звинувачує санкції

Понеділок, 11 квітня 2022, 19:05

Головний дипломат ЄС Жозеп Боррель звинуватив Росію у спробах списати на західні санкції продовольчі проблеми, які сама ж створила війною проти України. 

Як повідомляє "Європейська правда", про це повідомив головний дипломат ЄС Жозеп Боррель після засідання міністрів закордонних справ країн блоку, говорячи про дезінформацію з боку РФ. 

"Російська дипломатія активно намагається перекладати провину у питанні санкцій. Спершу була "вакцинна дипломатія", тепер почалася своєрідна "продовольча дипломатія". Росія намагається пояснювати санкціями дефіцит з продовольством і зростання цін, а насправді це не санкції - це наслідок того, що РФ скидає бомби на українські поля, а російські військові кораблі блокують десятки суден, навантажених пшеницею, які не можуть вийти з українських портів. Вони руйнують склади із зерном і не дають можливості експортувати його… Вони бомбардують Україну і провокують голод у світі. Тож годі звинувачувати санкції - це російська армія винна у дефіциті продукції",  - підкреслив високий представник ЄС.

США раніше заявили в ООН, що російська агресія вже призвела до критичного дефіциту продовольства в Україні, а наслідки "глобальної продовольчої кризи" відчують у всьому світі. 

У деяких європейських країнах на тлі побоювань за майбутній імпорт зерна та олії з України спостерігається підвищений попит на ці товари.

Тим часом в Росії пригрозили обмежити поставки сільськогосподарської продукції "недружнім" країнам на тлі санкцій Заходу, запроваджених проти Москви через війну в Україні. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: