Суд у Литві відхилив скаргу підсанкційного "Білоруськалію" на розрив контракту

Четвер, 7 квітня 2022, 18:52

Литовський суд відхилив скаргу підсанкційного "Білоруськалію" на розрив контракту на перевезення з литовською залізницею.

Про це повідомляє LRT, пише "Європейська правда".

7 квітня Регіональний адміністративний суд Вільнюса відхилив скаргу компанії та визнав, що цей контракт становив підвищений ризик для національної безпеки Литви, на підставі чого його розірвали достроково. 

Суд зазначив, що заявник не оспорював зв’язку з недемократичним режимом у Білорусі, і вже цього було достатньо, щоб визнати співпрацю з "Білоруськалієм" несумісною з інтересами національної безпеки. 

Нагадаємо, компанія "Литовські залізниці" з 2018 року мала договір з білоруською держкомпанією "Білоруськалій", він мав діяти до кінця 2023 року. Відповідно до угоди, через Литву та Клайпедський порт перевозили близько 11 млн тонн білоруських добрив.

У серпні 2021 року "Білоруськалій" потрапив під санкції США проти Білорусі. Заборона набула чинності 8 грудня, але білоруський поташ продовжили транспортувати через наявність дійсного контакту і передплати на найближчі місяці. 

Ця ситуація викликала суспільний резонанс у Литві, одній із найрішучіших у Європі критиків порушень прав людини в Білорусі; у певний момент допускали навіть відставку уряду.

Ситуацію вирішили шляхом визнання контракту таким, що становить загрозу для національної безпеки, і з 1 лютого транзит добрив припинився. https://www.eurointegration.com.ua/news/2021/12/22/7131860/  

"Білоруськалій" намагався оскаржити рішення литовського уряду, а Мінськ у відповідь заборонив залізничний транзит деяких товарів з Литви




Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: