Іран і "Газпром" домовилися про енергетичну співпрацю, заявляють про проєкти на $40 млрд

Вівторок, 19 липня 2022, 13:39

Національна іранська нафтова компанія (NIOC) та російський монополіст "Газпром" підписали у вівторок меморандум про взаєморозуміння на суму близько $40 мільярдів.

Про це пише Reuters, повідомляє "Європейська правда".

Угода була підписана під час онлайн-церемонії керівників обох компаній у день, коли президент Росії Владімір Путін прибуває до Тегерану на зустріч зі своїм іранським та турецьким колегами.

За даними іранської сторони, "Газпром" допоможе NIOC у розробці газових родовищ Кіш та Північний Парс, а також шести нафтових родовищ.

"Газпром" також братиме участь у реалізації проєктів зі зрідження природного газу та будівництва експортних газопроводів.

Іран має другі за величиною запаси газу у світі після Росії, але санкції США перешкоджають доступу до технологій і уповільнюють розвиток експорту газу.

Раніше у Білому домі стверджували, що російські урядовці в останні тижні відвідали аеродром в центральному Ірані, де оглядали бойові безпілотники з наміром придбати для використання у війні проти України.

Нагадаємо, президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн підписала в Баку меморандум про стратегічне партнерство в енергетичній галузі з президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим.

Меморандум про взаєморозуміння щодо стратегічного партнерства в галузі енергетики містить зобов’язання подвоїти пропускну спроможність Південного газового коридору для постачання щонайменше 20 мільярдів кубометрів газу до ЄС щорічно до 2027 року.

Занепокоєння щодо подальших скорочень поставок російського газу посилилися після початку планового ремонту газопроводу "Північний потік", яким газ надходить до Німеччини.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: