У ЄС засудили масові російські кібератаки на держав-членів

Вівторок, 19 липня 2022, 16:38

Високий представник ЄС із зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель засудив дії пов’язаних із Росією хакерів і хакерських угруповань, спрямовані проти держав-членів Євросоюзу.

Про це повідомляє "Європейська правда".

Боррель нагадав, що повномасштабне вторгнення Росії в Україну "супроводжується значним зростанням зловмисної кіберактивності, включно з надзвичайною та тривожно великою кількістю хакерів і хакерських груп, які без розбору атакують важливі організації по всьому світу".

У заяві топдипломата ЄС зазначається, що нещодавні DDoS-атаки проти кількох держав-членів ЄС і партнерів, відповідальність за які взяли на себе проросійські хакерські групи, "є ще одним прикладом загострення та напруженості кіберзагроз, які спостерігають ЄС та його держави-члени".

"Ми рішуче засуджуємо таку неприйнятну поведінку в кіберпросторі та висловлюємо солідарність з усіма країнами, які стали жертвами (кібератак). Ми, як і раніше, сповнені рішучості розслідувати зловмисну кібердіяльність, яка впливає на міжнародний мир, безпеку та стабільність, зокрема безпеку Європейського Союзу та його держав-членів, їхніх демократичних інституцій, громадян, компаній та громадянського суспільства", – йдеться у заяві.

У Росії заявили про ризик "прямого військового зіткнення" із Заходом через кібератаки

Боррель нагадав про необхідність для всіх держав-членів ООН відповідально поводитися в кіберпросторі з метою забезпечення міжнародного миру, безпеки та стабільності та закликав вжити заходів проти кіберзлочинності.

Нагадаємо, протягом останніх тижнів низка держав Європи, зокрема Італія, Словаччина, Литва, Естонія й Латвія, повідомили про кібератаки з боку російських угруповань.

У травні ЄС та його держави-члени разом зі своїми міжнародними партнерами рішуче засудили кібератаку Російської Федерації проти України, спрямовану на супутникову мережу KA-SAT, що керується Viasat.

Тоді ж Рада ЄС продовжила до 2025 року дію режиму санкцій у відповідь на злочинну кібердіяльність.

Читайте також: НАТО на кіберзахисті: як Альянс допомагає Україні вберегтися від хакерських атак РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.