Російські хакери атакували Литву через обмеження транзиту в Калінінград

Понеділок, 27 червня 2022, 16:42

Хакерське угруповання Killnet, пов’язане з Росією, в понеділок здійснило масову кібератаку на державні структури й компанії Литви через обмеження нею транзиту до Калінінградської області Росії.

Про це повідомляє "Європейська правда".

Національний центр кібербезпеки Литви повідомив про масову DDoS-атаку на мережу захищеного передання державної інформації, урядові сайти і приватні компанії країни. Через це портали стали недоступними, ведеться робота з їхнього відновлення.

У центрі кібербезпеки застерігають, що в найближчі дні кібератаки, можливо, будуть ще сильнішими, особливо у сферах транспорту, енергетики й фінансів. Так само зріс ризик кібердій з метою вимагання викупу.

Як уточнює литовський телеканал TV3, через кібератаки були відключені сайти МЗС, МВС, Міноборони, Мін’юсту, а також ресурси Державної податкової інспекції Литви.

Президент Литви про калінінградський транзит: жодних поступок Росії

Відповідальність за кібератаки взяло на себе хакерське угруповання Killnet, яке раніше оголосило "кібервійну" державам Заходу через підтримку ними України та намагалося зламати "Євробачення-2022".

У своєму повідомленні в Telegram-каналі минулої п'ятниці Killnet прямо заявляє, що їхня мета – змусити Литву "негайно скасувати своє рішення про заборону транзиту російських вантажів із Калінінградської області в Росію".

Нагадаємо, Литва обмежила транзит сталі та чорних металів до Калінінградської області, посилаючись на роз'яснення ЄС. Москва заявила, що транзитні обмеження порушують міжнародні угоди і пригрозила відповіддю.

Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель заявив, що ЄС перевірить юридичні аспекти вказівок Єврокомісії щодо санкцій, відповідно до яких Литва обмежила транзит до Калінінграда.

Читайте також: Транзитний фронт Путіна: як Литва створила РФ проблеми та які наслідки це може мати.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.