Болгарія на крок наблизилася до дострокових виборів після невдалого формування уряду

П'ятниця, 8 липня 2022, 18:02

Очільник болгарської коаліції "Продовжуємо зміни" Асен Василев у п’ятницю повернув мандат на формування нового уряду президенту Румену Радєву, оскільки не зміг залучитися підтримкою достатньої кількості депутатів.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на БГНЕС.

Під час церемонії повернення мандата Василев заявив, що не зміг здобути достатньої кількості голосів для формування уряду. Нагадаємо, що для затвердження кабміну в Болгарії потрібна проста більшість, тобто не менш як 121 депутат із 240.

"Забраний кредит довіри в уряду не може і не повинен вичерпувати зусилля громадськості зі створення уряду, який є прозорим і підзвітним громадянам. Я вважаю, що місія зі зміни нашої країни є історичною і попри її складність болгарці цього досягнуть", – заявив Радєв.

Президент Болгарії додав, що наступного тижня надасть мандат для формування уряду другій за розміром партії – це "Громадяни за європейський розвиток Болгарії". Якщо з третьої спроби уряд так і не вдасться сформувати, на Болгарію чекають дострокові вибори – четверті за два роки.

Нагадаємо, наприкінці червня парламент Болгарії проголосував за вотум недовіри уряду прем’єр-міністра Кирила Петкова. Пропозицію про вотум до парламенту внесла опозиційна партія ГЕРБ.

Приводом до оголошення недовіри стало рішення Славі Трифонова, лідера партії "Є такий народ", на початку червня вивести свою партію з правлячої коаліції. Він заявив, що має розбіжності з Петковим щодо бюджету і звинувачує прем’єра в надто м'якій позиції щодо дозволу Північній Македонії розпочати переговори про вступ до ЄС.

Після оголошення вотуму недовіри уряду колишній прем’єр-міністр Кирил Петков доручив своєму міністру фінансів Асану Василеву сформувати новий кабмін, але ця спроба виявилася зрештою невдалою.

Петков звинуватив Росію та потужну мафію його країни після того, як парламент висловив вотум недовіри його уряду.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.