ЄС у консультаціях із США вивчає відповідь Ірану на пропозицію відновлення ядерної угоди

Вівторок, 16 серпня 2022, 14:49

Європейський Союз оцінює відповідь Ірану на запропонований проєкт угоди про відновлення Спільного всеосяжного плану дій (JCPOA), і консультується зі Сполученими Штатами.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Reuters.

"На даний момент ми вивчаємо це і консультуємося з іншими учасниками JCPOA та США щодо подальших дій", — сказала представниця Єврокомісії.

Вона відмовилася назвати часові рамки будь-якої реакції з боку ЄС, який координує переговори у Відні.

Після 16 місяців уривчастих, непрямих переговорів між США та Іраном, високопоставлений чиновник ЄС 8 серпня заявив, що блок виклав "остаточну" пропозицію та очікує відповіді протягом "дуже, дуже короткого часу".

Іран відповів на пропозицію ввечері в понеділок, але ні Тегеран, ні ЄС не надали жодних деталей щодо змісту відповіді.

Вашингтон заявив, що готовий швидко укласти угоду про відновлення угоди 2015 року на основі пропозицій ЄС.

Як відомо, у березні країни Заходу наблизилися до відновлення угоди з Іраном, укладеної у 2015 році, але переговори були зірвані частково через суперечку про те, чи повинні Сполучені Штати виключити Революційну гвардію Ірану зі свого списку Іноземних терористичних організацій (FTO).

Сполучені Штати в односторонньому порядку вийшли з ядерної угоди в 2018 році за тодішнього президента Дональда Трампа, перш ніж ввести хвилю різких санкцій проти країни.

Про переговори з Іраном можна почитати у статті Ядерна угода у фазі напіврозпаду: що заважає ЄС та США домовитися з Іраном

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.