Магазини Фінляндії повинні припинити продавати росіянам підсанкційні товари – пояснення МЗС

Середа, 3 серпня 2022, 16:43

Міністерство закордонних справ Фінляндії пояснило, що відповідно до санкційного режиму Європейського Союзу крамниці країни зобов’язані відмовляти в продажу російським туристам товарів і продуктів, які потрапили під обмеження.

Як повідомляє "Європейська правда", про це МЗС Фінляндії повідомило на запит Yle.

"У постанові ЄС про галузеві санкції щодо Росії забороняється продаж, постачання, передача або експорт безпосередньо або через посередників окремо перелічених предметів розкоші фізичним або юридичним особам, організаціям або структурам, що перебувають у Росії, або для використання в Росії", – пояснив секретар МЗС Фінляндії із законодавчих питань Мікаел Руотсі.

Він додав, що заборона стосується всіх: ухвала не забороняє продаж товарів тільки тому, що покупець – росіянин. Йдеться саме про випадки, коли підсанкційні товари можуть потрапити до Росії.

В МЗС Фінляндії визнають, що на практиці торговцю буває важко визначити, чи відправляється товар до Росії або залишається у Фінляндії. Тому в кожному конкретному випадку крамницям необхідно ухвалювати рішення індивідуально.

У разі спроби провезення до Росії підсанкційних товарів їх мають вилучати митники. Як уже повідомлялося, протягом липня Митниця Фінляндії близько сотні разів вилучала товари подвійного призначення й предмети розкоші в російських туристів.

Нагадаємо, 30 червня Фінляндія зняла обмеження на в'їзд для російських туристів, після чого кількість подорожувальників із Росії швидко зросла. Але незабаром після цього у Фінляндії почали активно обговорювати посилення візового режиму з РФ.

Голови парламентських фракцій правлячих партій Фінляндії готові обмежити видачу туристичних віз росіянам. При цьому вони зазначили, що можливі обмеження не повинні стосуватися дисидентів і тих, у кого у Фінляндії є родичі.

Нагадаємо, Європейська комісія стверджує, що не може ухвалити рішення про обмеження видачі шенгенських віз громадянам Росії, оскільки санкційний режим спрямований саме на російську владу та еліту, але такі заходи можуть вживати самостійно держави-члени.

У середу стало відомо, що президент Фінляндії Саулі Нііністьо має намір обговорити з урядом питання щодо запровадження візових обмежень для росіян.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.