Польща просить ООН втрутитись у питання стягнення репарацій з Німеччини

Вівторок, 3 січня 2023, 15:27

Польща у вівторок скерувала запит до Організації Об’єднаних Націй із проханням втрутитися в питання стягнення з Німеччини репарацій за шкоду, завдану протягом Другої світової війни.

Як повідомляє "Європейська правда" з посиланням на PAP, про це заявив заступник міністра закордонних справ Польщі Аркадіуш Мулярчик.

"Ми направили понад 50 нот до країн Європейського Союзу, Ради Європи та НАТО, щоб ця тема була відома в нашому культурно-цивілізаційному колі, серед наших союзників… Сьогодні, я думаю, це буде, напевно, найважливіший виступ чи інтервенція: ми також звертаємося з проханням до ООН з проханням втрутитися саме в це питання", – сказав він.

За словами Мулярчика, метою цих заходів є "довести до відома міжнародної спільноти" та найважливіших міжнародних організацій, що "існує проблема неврахованих злочинів", а також "дати зрозуміти політикам та дипломатам, що ця проблема не вирішена".

Польща надішле дипломатичні ноти до всіх країн ЄС і НАТО у справі німецьких репарацій

"Ми просимо вас втрутитися в цю справу, створити певний майданчик для діалогу з Німеччиною, яка не хоче вести цей діалог", – додав заступник глави польського МЗС.

Нагадаємо, 3 жовтня МЗС Польщі надіслало дипломатичну ноту до Берліна з вимогою відшкодувати збитки, завдані під час Другої світової війни. У документі сказано, що сторони повинні вжити заходів для "постійного врегулювання наслідків агресії та німецької окупації в 1939-1945 роках". У Німеччині ці вимоги відкинули.

1 вересня у Польщі була представлена ​​доповідь про репарації за військові втрати, яких країна зазнала внаслідок німецької агресії у Другій світовій війні. Польща оцінює свої втрати у 6,2 трлн злотих ($1,32 трлн) і збирається в майбутньому вимагати цю суму у Німеччини.

Глава правлячої партії "Право і справедливість" Ярослав Качинський заявив, що "боротьба за репарації триватиме довго, але ми будемо її проводити з усією послідовністю в глобальному масштабі".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.