Євродепутати запустили сайт для повідомлень про тіньовий лобізм

Четвер, 2 лютого 2023, 10:46

Група депутатів Європарламенту вирішила запустити веб-сайт для співробітників парламенту та чиновників ЄС, щоб попереджати про тіньове лобіювання з боку великих технологічних фірм та інших зацікавлених груп.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомило видання The Guardian.

Нідерландський депутат Європарламенту від соціал-демократів Пол Танг є одним з керівників ініціативи. Він сказав, що нова платформа  стане системою раннього попередження і є необхідною, оскільки парламент зіткнувся з "тіньовим лобіюванням" з боку потужних технологічних компаній, які намагаються вплинути на його рішення. 

Шампанське, шоколад і золото: президентка Європарламенту задекларувала 142 подарунки

Він навів такі практики, як так званий "астротурфінг", коли великі компанії використовують підставні організації, щоб представляти свої інтереси через "чорний хід".

Захищений веб-сайт lobbyleaks.eu дозволить будь-кому залишати анонімні повідомлення про підозрілі лобістські практики. Платформа створена за зразком німецької ініціативи, і ці повідомлення будуть розслідуватися німецькою неурядовою організацією LobbyControl та брюссельською кампанією Corporate Europe Observatory, яка відслідковує спроби впливу на інституції ЄС.

Танг, депутат Європарламенту з 2014 року, сказав, що лобіювання є "невід'ємною частиною політичної роботи", але воно стає проблематичним, коли групи інтересів намагаються сховатися за підставними організаціями або націлюються на політиків за допомогою персоналізованої реклами.

Нагадаємо, наприкінці минулого року Європарламент сколихнув корупційний скандал Qatargate. Він пов’язаний із підкупом чинних і колишніх посадовців Європарламенту.

У межах розслідування, серед інших, була взята під варту вже колишня віцепрезидентка Єва Кайлі, якій закидають незаконний лобізм на користь Катару.

У зв’язку з розслідуванням Європарламент призупинив голосування щодо надання громадянам Катару безвізового режиму з ЄС.

Більше читайте у статті: Сумки з грошима за "добре слово" про Катар: історія топ-хабарництва у Європарламенті.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: