Шампанське, шоколад і золото: президентка Європарламенту задекларувала 142 подарунки

Четвер, 19 січня 2023, 14:56

Президентка Європейського парламенту Роберта Метсола задекларувала 142 отримані нею подарунки в публічному реєстрі для євродепутатів, але це знову засвідчило обмежені правила прозорості в інституції ЄС.

Про це пише Politico, повідомляє "Європейська правда".

Метсола внесла отримані нею подарунки до офіційного публічного реєстру, який законодавці оновлюють рідко. Однак, зробивши це минулого тижня, вона пропустила крайній термін, коли євродепутати повинні були задекларувати свої подарунки, щодо 125 пунктів з її списку.

Команда Метсоли стверджувала, що її декларації руйнують багаторічну секретність колишніх голів парламенту, жоден з яких ніколи не заходив так далеко, щоб публічно розкрити сотні подарунків, переданих їм іноземними високопоставленими особами.

Її представник заявив, що крайній термін для євродепутатів не застосовується до Метсоли за "звичаєм", оскільки вона є президенткою парламенту, а також євродепутаткою, хоча її команда не змогла вказати на те, що це виключення було офіційно зафіксоване десь у письмовому вигляді.

"Це показує, що система зламана", - сказав Мішель ван Хультен, директор Transparency International EU і колишній депутат Європарламенту. "Ви не можете керувати системою етики на основі неписаних правил. Добре, що вона зробила це, але за дотримання правил не надається ніякої нагороди", - додав він.

Подарунки, які отримала Метсола, включали: золоту модель вежі від високопоставленого марокканського політика Наама Майара; білу сукню із золотою вишивкою від Фавзії Зайнал, спікерки парламенту Бахрейну; шарф від прем'єр-міністра Франції Елізабет Борн; бездротові навушники Sennheiser від Бундестагу Німеччини; ваза від головуючої в Раді ЄС Чехії; біла блузка від президентки Молдови Маї Санду; книга про Брюгге від ректора Коледжу Європи Федеріки Могеріні; декоративна тарілка від посла Узбекистану в країнах Бенілюксу.

Метсола також отримала шампанське, шоколадні цукерки, печиво, торт і в'ялену ковбасу, які були "подані під час виконання функцій парламенту".

Щодо 125 із цих подарунків декларації Метсоли надійшли після закінчення терміну, встановленого для повідомлення про них відповідно до правил для євродепутатів. Згідно з кодексом поведінки членів парламенту, подарунки мають бути розкриті не пізніше за кінець місяця, наступного за місяцем, у якому євродепутати їх отримали.

За словами співробітника пресслужби парламенту, попередні президенти мали тенденцію декларувати свої подарунки одним махом наприкінці терміну, оминаючи процес внесення їх до публічного реєстру і натомість напряму інформуючи цивільну службу парламенту.

Кожну декларацію президента "оформляли в адміністративному порядку, але не вносили до публічного реєстру", - сказав чиновник.

Поява подарунків Метсоли відбувається в дуже непростий для Європарламенту час. Ця установа бореться за відновлення свого авторитету на тлі поліцейського розслідування звинувачень у тому, що високопоставлені брюссельські діячі були причетні до корупції, відмивання грошей та участі у злочинній організації.

Нагадаємо, депутати Європарламенту дали зелене світло внесенню змін до внутрішнього регламенту Європарламенту та надали Європейській прокуратурі повноваження вимагати зняття юридичної недоторканності з євродепутатів, підозрюваних у скоєнні тяжких злочинів.

Читайте також - Сумки з грошима за "добре слово" про Катар: історія топ-хабарництва у Європарламенті.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: