Турецька опозиція оголосила ім'я єдиного кандидата, який протистоятиме Ердогану на виборах

Понеділок, 6 березня 2023, 20:27

Шість опозиційних партій Туреччини в понеділок оголосили ім’я свого єдиного кандидата на президентських виборах 14 травня – ним став лідер найбільшої в союзі (Національному альянсі) Республіканської народної партії Туреччини 74-річний Кемаль Киличдароглу.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Daily Sabah.

Єдиного кандидата було оголошено незабаром після того, як лідерка націоналістичної Хорошої партії (İYİ) Мераль Акшенер вирішила повернутись у Національний альянс після рішення вийти з нього минулого тижня.

Оглядачі пов’язували такий крок Акшенер із незгодою з кандидатурою Киличдароглу, який за багаторічне керівництво Республіканською народною партією (СРС) так і не зміг добитись жодної перемоги на загальнонаціональних виборах.

Лідерка Хорошої партії була однією з тих, хто пропонував висунути на противагу Ердогану популярного мера Стамбула Екрема Імамоглу попри те, що минулого року його ув’язнили на майже три роки за "образу держслужбовців".

Ердоган пояснив, чому має право втретє йти в президенти всупереч конституції Туреччини

Наразі не оголошувалось, чи буде Імамоглу брати участь у виборах у певній якості – хоча Акшенер пропонувала висунути його на посаду віцепрезидента як компромісне рішення.

Опозиційний альянс пообіцяв відновити парламентську демократію в Туреччині, якщо вони переможуть Ердогана, скасувавши запроваджену ним президентську систему. Опоненти кажуть, що система, яка була мінімально схвалена на референдумі 2017 року і встановлена після виборів у 2018 році, перетворилася на "одноосібне правління" без системи стримувань і противаг.

Нагадаємо, цьогорічні вибори президента й парламенту Туреччини мали відбутися в червні, але влада перенесла їх на травень, пояснивши рішення тим, що червень збігатиметься з літніми і релігійними святами.

Після руйнівних землетрусів у Туреччині постало питання про можливе перенесення виборів, але Ердоган нещодавно заявив, що планів змінювати нинішню дату голосування – 14 травня – немає.

Читайте також: Ердоган йде на третій термін: як вибори впливатимуть на зовнішню політику Туреччини.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.