Генсек ООН у середу прибуде до Києва обговорити продовження "зернової угоди"

Вівторок, 7 березня 2023, 15:48

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш у середу прибуде з візитом до України для обговорення подальшої реалізації "зернової угоди".

Про це повідомив речник Гутерреша, пише "Європейська правда".

"Генеральний секретар ООН щойно прибув до Польщі на шляху до України. У середу вранці він зустрінеться з президентом Володимиром Зеленським у Києві, щоб обговорити продовження реалізації Чорноморської зернової ініціативи в усіх її аспектах, а також інші актуальні питання", - йдеться у повідомленні.

Це вже третій візит генерального секретаря ООН до України за останній рік.

Зазначається, що Гутерреш повернеться до штаб-квартири ООН у Нью-Йорку в четвер у другій половині дня.

Раніше ЗМІ повідомили, що Україна розпочала онлайн-переговори з партнерами щодо продовження Чорноморської зернової ініціативи, спрямованої на те, щоб Київ міг продовжувати постачання зерна на світові ринки.

Ініціатива була започаткована за посередництва Організації Об'єднаних Націй та Туреччини в липні минулого року, а в листопаді її було продовжено. Її термін дії закінчується 18 березня, якщо не буде досягнуто домовленості про продовження.

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив у неділю, що Анкара докладає всіх зусиль продовження дії "зернової угоди".

Росія заявила, що погодиться на продовження Чорноморської зернової угоди лише в тому випадку, якщо будуть враховані інтереси її власних сільгоспвиробників.

Бізнес-спільнота України у вівторок виступила зі спільним закликом до сторін-гарантів Чорноморської зернової ініціативи сприяти її стабільній роботі, продовженню і розширенню.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.