Як Молдова проходить точку неповернення у відносинах з Росією

Аналітика коротко
Середа, 24 травня 2023, 09:00

21 травня у Кишиневі відбувся мітинг, який за низкою параметрів можна вважати історичним. Президентка Мая Санду працює над тим, щоб закріпити за собою такий собі імідж "матері нації", і робить це доволі ефективно.

На свій мітинг їй вдалося зібрати навіть політичних противників. 

Це важливо з огляду на те, що перспективи на майбутніх парламентських виборах для її партії PAS доволі туманні. 

Отже, одного з нових соратників, схоже, остаточно визначив "мегамітинг" 21 травня. Це – Іон Чебан, донедавна – член проросійської партії, який публічно "змінив орієнтацію" і створив у Молдові рух "міцних господарників". Зараз на нього відкрито роблять ставку ЄС та передусім США.

Про все це можете дізнатися у короткому пояснювальному відео "Європейської правди", або почитати у матеріалі редактора ЄвроПравди Сергія Сидоренка Антиросійська Молдова. Як Санду штовхає країну до ЄС та шукає соратників у новому парламенті.

Зібрання 21 травня не було спонтанним – Молдова готувалася до нього понад місяць. З ідеєю його проведення Санду виступила особисто і відразу оголосила, що мітинг матиме назву Національне зібрання "Європейська Молдова" – тобто з чіткою аналогією з Великими національними зібраннями в країні в 1989 та 1991 роках. 

Так само аналогічною була ідея зібрання – як і у 1989-му, показати волю молдовського народу, його прагнення вступити до ЄС. Адресатами "послання", очевидно, є ті молдовани, які досі не визначилися з геополітичними стремліннями, а також іноземні політики, що мали отримати сигнал: "Молдова – це Європа".

Чи можна називати результат успішним у цьому сенсі? Складне питання. На підтримку євроінтеграції вийшло набагато менше молдован, аніж на підтримку незалежності свого часу.

Але Санду виграла зовсім в іншому.

"Європейське національне зібрання" мало дати відповідь, хто готовий стати партнером Санду у потенційному майбутньому парламенті. Ця відповідь з’явилася. Після вагань та суперечок про підтримку зібрання 21 травня публічно оголосив мер Кишинева Іон Чебан, пообіцявши, що приведе на площу також своїх партійців.

У Чебана наразі немає політичної команди, лише імідж міцного господарника та високий авторитет у столиці. А ще він має новостворену партію MAN – Національний альтернативний рух. У неї немає зафіксованої ідеології, і саме тому, як вважають, ця "альтернатива" зможе відтягувати на себе голоси тих, хто розчарувався і у Санду, і у Додоні.

Але у нього є політичне минуле з проросійським присмаком – Чебан тривалий час був членом компартії, а потім – партії Додона, хоча й не зашкварився чимось на кшталт відвертої підтримки Путіна.

Попри цю історію, Чебан здобув імідж улюбленця Штатів.

А ще Національне зібрання 21 травня засвідчило, що у той час, як команда Санду морально готується до можливої втрати парламенту, сама президентка має дуже добрі шанси на переобрання на виборах, що відбудуться вже наступного року.

Швидше за все, вона там просто не матиме конкурентів. Бо 21 травня усі вони "злилися" і погодилися брати участь у її заході.

Також варто відзначити, що з плином часу політична позиція Санду дещо змінюється. Вона й сама це визнала в інтерв’ю, яке дала минулими вихідними російською мовою, намагаючись переконати кишинівців прийти на мітинг 21 травня. У цьому інтерв’ю президентка підтвердила, що обрала відкрито антиросійську орієнтацію.

"Мене змінила війна", – зізналася вона.

"Для мене РФ – це війна. Це держава, яка не цінує своїх людей, де життя нічого не варте", – пояснила вона.

А невдовзі додала: Молдова заарештує Путіна, якщо він приїде в країну.

Це – точка неповернення у відносинах.

Докладніше – у матеріалі Сергія Сидоренка Антиросійська Молдова. Як Санду штовхає країну до ЄС та шукає соратників у новому парламенті.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: