Естонія сподівається, що Іспанія продовжить дислокацію своїх NASAMS в країні

Четвер, 27 липня 2023, 10:01

Міністр оборони Естонії Ханно Певкур сподівається, що Іспанія продовжить розміщення своїх ЗРК NASAMS у балтійській країні.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє ERR.

Іспанія стала першою країною НАТО, яка навесні направила в Естонію свою систему ППО середньої дальності NASAMS. Термін розміщення зенітно-ракетних комплексів завершується.

На саміті НАТО у Вільнюсі було ухвалено рішення про початок ротації систем ППО в країнах Балтії, але поки що воно не реалізоване. Крім того, європейські країни надали свої системи ППО Україні.

На початку року Іспанія пообіцяла направити свої зенітно-ракетні комплекси середньої дальності NASAMS в Естонію на чотири місяці. Іспанія також розмістила батарею NASAMS у Латвії.

Міністр оборони Ханно Певкур сподівається, що на неформальній зустрічі міністрів оборони європейських країн в Іспанії вдасться продовжити термін розміщення іспанських ЗРК.

"Ми провели з ними переговори. Сподіваємося, що менш ніж за місяць на неформальній зустрічі міністрів оборони європейських країн у Толедо нам вдасться досягти угоди щодо продовження терміну їхнього перебування тут.

Є підстави вважати, що нам вдасться досягти такої угоди. Як варіант – розміщення у фінів. І зараз, коли новий міністр оборони відвідав Естонію після виборів у Фінляндії, ми коротко обговорили це питання", – розповів Певкур.

Нагадаємо, у червні Естонія, Бельгія, Кіпр, Франція та Угорщина підписали угоду про спільну закупівлю зенітно-ракетних комплексів малої дальності Mistral.

У травні Естонія і Латвія обрали для своєї протиповітряної оборони систему Iris-T німецького виробництва – раніше країни домовилися про спільну закупівлю ППО.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: