Міністр оборони Литви: Ми не збираємося здригатися через "вагнерівців" у Білорусі

Понеділок, 31 липня 2023, 14:09

Міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас заявив, що присутність групи Вагнера у Білорусі суттєво не змінює безпекову ситуацію для його країни.

Про це литовський міністр сказав в інтерв’ю DW, повідомляє "Європейська правда".

За його словами, безпекова ситуація в регіоні суттєво змінилась, коли РФ почала повномасштабну війну проти України.

"Ми не збираємося здригатися через те, що в Білорусі з'явилися якісь російські найманці. Суттєво безпекову ситуацію для нас це не змінює…Те, що з'явилися найманці, яких ми узагальнюємо назвою "вагнерівці"... Знаєте, Литва, як і інші члени НАТО, має і військові, й інші можливості забезпечити свою безпеку, навіть без допомоги своїх союзників", – зазначив Анушаускас.

Він додав, що зараз на території Білорусі перебуває приблизно 2-3 тисячі "вагнерівців".

"Це суттєво взагалі нічого не змінює. У Збройних силах Білорусі 40 тисяч осіб. Ось це суттєво може змінити ситуацію. Наприклад, якщо Білорусь висуне свої збройні сили до наших кордонів, тоді буде реакція НАТО. Але, як я і казав, здригатися через цих "вагнерівців" ми не збираємося", – підкреслив глава Міноборони Литви.

Водночас президент Литви Гітанас Науседа раніше заявив, що присутність російських найманців "Вагнера" у Білорусі є серйозною загрозою.

В середині липня в Білорусі заявили про початок спільних з вагнерівцями навчань на полігоні "Брестський", що поруч з польським кордоном. За даними Держприкордонслужби, станом на 22 липня у Білорусі перебували приблизно 5 тисяч російських найманців ПВК "Вагнер".

Польща вирішила перекинути війська на схід через "вагнерівців" у Білорусі, а у Литві назвали ці навчання "показовою акцією".

Повідомлялось також, що Варшава веде переговори з Латвією та Литвою щодо того, як реагувати на присутність найманців, а три країни допускають можливе закриття кордонів із Білоруссю в разі потреби.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: