ЗМІ: США таємно передали Україні ATACMS, якими вона вдарила по аеродромах

фото, доповнено
Вівторок, 17 жовтня 2023, 16:51

Доповнено 18:35. Додані фото уламків ракет, імовірно, ATACMS, після ударів по аеродромах у Луганську й Бердянську. 

Українські сили у ніч проти вівторка використали далекобійні ракети ATACMS для ударів по двох аеродромах в окупованих Росією Луганську й Бердянську.

Цю інформацію газеті The Wall Street Journal та порталу Politico підтвердили "поінформовані співрозмовники", пише "Європейська правда".

За даними WSJ, протягом останніх кількох днів США таємно відправили в Україну "невелику кількість ракет". Інших подробиць видання не розкривають, але уточнюють, що модифікація ATACMS, яку отримала Україна, має дальність до близько 160 кілометрів.

Білий дім: Передача ATACMS Україні не виключена

Раніше у вівторок Сили спецоперацій України підтвердили ураження аеродромів у тимчасово окупованих Бердянську та Луганську, в результаті чого знищили дев’ять російських гелікоптерів різних модифікацій, спецтехніку, пускову установку системи протиповітряної оборони та склад боєприпасів.

Фахівці з розвідки з відкритих джерел поширювали фото уламків ракети нібито з місця ударів, стверджуючи, що вони з великою ймовірністю належать ракетам ATACMS.

Україна протягом місяців просила у США далекобійні засоби ураження для того, аби бити по цілях російських окупантів у тилу, але у Вашингтоні відмовлялись через побоювання щодо ескалації з боку РФ і нестачі цих ракет для американських військових.  

Велика Британія та Франція, однак, ще влітку надали Києву власні далекобійні ракети Storm Shadow і SCALP, які українські сили ефективно застосовували на тимчасово окупованих територіях, зокрема в Криму.

У вересні, писали ЗМІ, президент США Джо Байден повідомив Володимиру Зеленському на зустрічі у Білому домі, що Вашингтон передасть невелику кількість ракет ATACMS для допомоги у війні з Росією. Офіційно ж про це досі не оголосили.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: