Швеція розслідує пошкодження підводного кабелю зв’язку, прокладеного до Естонії

Вівторок, 17 жовтня 2023, 17:41

Шведська влада виявила пошкодження підводного телекомунікаційного кабелю, прокладеного між Естонією та Швецією – що, ймовірно, сталось у той самий час, як був пошкоджений газогін Balticconnector між Естонією та Фінляндією.

Про це на пресконференції в Гетеборзі заявили міністр оборони Швеції Пол Йонсон і міністр цивільної оборони країни Карл-Оскар Болін, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на SVT.

Очільник Міністерства цивільної безпеки Швеції вказав, що шведське сторона наразі не може оцінити, що спричинило пошкодження підводного кабелю.

"Йдеться не про повний обрив кабелю, а про часткове пошкодження", – уточнив Болін.

За його словами, пошкодження, ймовірно, сталося одночасно з виявленням пошкодження газопроводу Balticconnector у Фінській затоці.

Розслідуванню причин пошкодження Balticconnector завадив шторм

Міністр додав, що відповідні шведські органи тісно співпрацюють із фінськими та естонськими колегами.

Як відомо, у ніч на 8 жовтня оператори помітили аномальне падіння тиску у газопроводі Balticconnector, що сполучає Естонію з Фінляндією через Фінську затоку. Згодом з’ясувалося, що пошкоджений також телекомунікаційний кабель неподалік. 

Нагадаємо, генсек НАТО у зв'язку з інцидентом розповів, що Альянс посилив захист підводної інфраструктури після диверсії на "Північних потоках", але теж зазначив, що гарантовано захистити такі об'єкти неможливо. 

Детально про це читайте у статті Шторм чи диверсія? Фінляндія та Естонія розслідують "вибух" газогону на дні Фінської затоки

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: