США обмежили доступ Китаю до передових чипів для штучного інтелекту

Середа, 18 жовтня 2023, 10:57

Адміністрація президента США Джо Байдена оголосила про додаткові обмеження на продаж передових напівпровідників Китаю, щоб обмежити його прогрес в галузі суперкомп’ютерів і штучного інтелекту.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє The New York Times.

Тепер все більше американських компаній, які хочуть продати Китаю передові чипи або обладнання, що використовується для їх виробництва, будуть зобов'язані повідомити уряд про свої плани або отримати спеціальну ліцензію.

Більшість правил набудуть чинності через 30 днів, хоча деякі з них почнуть діяти раніше.

Американські посадовці заявили, що ці правила не стосуватимуться чипів, призначених виключно для використання в комерційних пристроях, таких як смартфони, ноутбуки, електромобілі та ігрові системи. 

"Мета та ж, що і завжди, – обмежити доступ КНР до передових напівпровідників, які можуть сприяти прориву в галузі штучного інтелекту (ШІ) і складних комп'ютерів, що мають вирішальне значення для військових застосувань КНР", – заявила міністр торгівлі США Джина Раймондо.

Щоб запобігти ризику потрапляння передових американських чипів до КНР через треті країни, США також вимагатимуть від їхніх виробників отримання ліцензій на постачання до інших країн, на які поширюється американське ембарго на постачання озброєнь.

WP: Байден планує у листопаді зустрітись із Сі у США

Адміністрація Байдена стверджує, що доступ Китаю до цих передових технологій є небезпечним, оскільки вони можуть допомогти військовим країни у виконанні таких завдань, як наведення гіперзвукових ракет, створення передових систем спостереження або злом надсекретних кодів США.

Експерти зі штучного інтелекту попереджають, що ця технологія, якщо нею не керувати належним чином, може становити екзистенційну загрозу для людства.

У довгостроковій перспективі ці обмеження можуть також послабити економіку Китаю, враховуючи, що наразі ШІ трансформує різні галузі – від роздрібної торгівлі до охорони здоров'я.

Раніше повідомляли, що адміністрація президента США Джо Байдена розглядає можливість закриття лазівки, яка дає китайським компаніям доступ до американських чипів штучного інтелекту через підрозділи, розташовані за кордоном.

Міністерство торгівлі США додало 42 китайські компанії до списку експортного контролю у зв'язку з підтримкою військової та оборонної промислової бази Росії, зокрема постачання інтегральних схем американського походження.

У вересні Міністерство торгівлі США оголосило про торговельні обмеження стосовно 11 китайських і п'яти російських компаній, звинувативши частину з них у постачанні компонентів для виробництва безпілотників для армії РФ.

Тоді ж Міністерство фінансів США оголосило про санкції проти мережі компаній з Ірану, Китаю, Росії й Туреччини, які сприяли контрабанді компонентів для виробництва іранських літаків і безпілотників.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: