Макрон: Танення льодовиків є безпрецедентним викликом для людства

Субота, 11 листопада 2023, 16:48

Президент Франції Емманюель Макрон вважає танення льодовиків безпрецедентним викликом для людства та закликає держави світу працювати разом над скороченням викидів, що викликають нагрівання планети.

Про це Макрон заявив у п’ятницю на Паризькому форумі миру, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на агентство АР.

Макрон закликав до об’єднаних зусиль із захисту довкілля та співпраці в наукових дослідженнях крижаних екосистем Землі.

Льодовики Швейцарії втратили 10% свого об’єму за два роки

Реклама:

Такі об’єднані зусилля, сказав Макрон, вкрай необхідні, навіть попри те, що війна в Україні та війна Ізраїлю і ХАМАС забирають значну частину міжнародної уваги та перешкоджають глобальній єдності та співпраці.

За словами Макрона, світ є свідком "розпаду кріосфери під впливом зміни клімату". "Найбільш безпосередній і видимий ефект — це танення льодовикових шапок ... це безпрецедентний виклик для людства", – сказав Макрон.

Танення льодовикових поверхонь у всьому світі впливає на біорізноманіття, підвищення рівня моря, а також сприяє дефіциту питної води, міграції, більшому викиду вуглекислого газу та ризику нової пандемії.

"Усі ці загрози реальні", – сказав Макрон і закликав до термінової співпраці.

Швейцарські льодовики цього року втратили 6% свого об’єму

"Конфлікти знову на порядку денному, на Близькому Сході та в інших місцях, і це робить наші відносини крихкими, але ми повинні зробити все можливе, щоб тісно співпрацювати мирним шляхом", – додав він.

У саміті в Парижі взяли участь глави держав, урядів і дипломати з близько 40 держав, у тому числі з Китаю. Росію не запросили, хоча її територія включає частину Арктики.

Як стало відомо, глобальне потепління збільшило швидкість танення льодовиків у Гренландії в п’ять разів за останні 20 років.

Танення льодового покриву Гренландії спричинило 17,3% спостережуваного підвищення рівня моря між 2006 і 2018 роками.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: