У Туреччині розповіли, чого чекають від Швеції для вступу в НАТО

Неділя, 17 грудня 2023, 11:39

Турецька влада заявляє, що хоче, щоб Швеція не тільки втілила законодавчі зміни, але й також виконала взяті на себе зобов’язання та конкретні практичні кроки для свого вступу в НАТО.

Як пише "Європейська правда", про це заявив міністр оборони Туреччини Яшар Гюлер, повідомляє TRT Haber.

"Що стосується Швеції, то самі по собі юридичні зміни нічого не означають. Для нас важливим є виконання зобов'язань шляхом здійснення конкретних і практичних кроків", – вказав посадовець.

За словами Гюлера, Анкара продовжує бути активним та конструктивним членом НАТО. На підтвердження цього він вказав на те, що Туреччина ратифікувала вступ до Альянсу Фінляндії.

Реклама:

Міністр нагадав на інциденти паплюження активістами примірників Корану в Данії та Швеції, а також привітав те, що Копенгаген ухвалив закон, що забороняє "неналежне поводження" зі священними книгами.

"Сподіваємося, що подібні і конкретні кроки будуть без зволікань зроблені і в інших країнах, де здійснюються подібні акти і де існують різні форми й прояви тероризму", – додав Гюлер, вочевидь, натякнувши на те, що приклад Данії має наслідувати й Швеція.

"Парламент ухвалить остаточне рішення про членство (Швеції)", – резюмував посадовець.

Раніше голова комітету в закордонних справах парламенту Туреччини Фуат Октай допустив, що ратифікація вступу Швеції до Північноатлантичного альянсу може затягтися і статися вже у 2024 році.

Перед цим турецький президент Реджеп Таїп Ердоган заявив, що очікує кроків від Конгресу США для продажу винищувачів F-16 Туреччині для того, аби турецький парламент схвалив законопроєкт про ратифікацію членства Швеції в НАТО.

Президент США Джо Байден підтримує продаж F-16 Туреччині, але в Конгресі все ще існує певна опозиція цьому рішенню. 

Ердоган також стверджував, що Канада і США наполягають на тому, щоб Анкара ратифікувала заявку Швеції на членство в НАТО до того, як відновиться експорт камер для дронів з цих країн до Туреччини.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: