Туреччина каже, що Канада і США пов'язують експорт камер для дронів зі вступом Швеції до НАТО

П'ятниця, 8 грудня 2023, 14:53

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що Канада і США наполягають на тому, щоб Анкара ратифікувала заявку Швеції на членство в НАТО до того, як відновиться експорт камер для дронів з цих країн до Туреччини.

Як пише "Європейська правда", про це він сказав у розмові з журналістами під час перельоту з Греції, повідомляє Reuters.

"У питанні камер для дронів, які ми хотіли від них отримати, Канада наполягає: Швеція, Швеція. США повторюють те ж саме", – сказав Ердоган.

За його словами, США погодилися з Канадою щодо цього питання, але ратифікувати заявку Швеції на вступ до НАТО має парламент Туреччини після того, як він направив відповідний законопроєкт на розгляд наприкінці жовтня.

Реклама:
Ердоган накинувся на Францію за передачу бронетехніки Вірменії

Як зазначає Reuters, коли в липні на саміті НАТО Ердоган дав зрозуміти, що Швеція врешті-решт отримає зелене світло на членство в НАТО, Канада непублічно погодилась відновити переговори з Туреччиною про зняття експортного контролю на частини дронів, включаючи оптичне обладнання.

Ратифікація вступу Швеції до НАТО в турецькому парламенті очікує на розгляд з жовтня. Союзники по НАТО нещодавно висловили розчарування з приводу тривалого процесу в Анкарі.

Раніше Ердоган заявив, що очікує кроків від Конгресу США для продажу винищувачів F-16 Туреччині для того, аби турецький парламент схвалив законопроєкт про ратифікацію членства Швеції в НАТО.

Президент США Джо Байден підтримує продаж F-16 Туреччині, але в Конгресі все ще існує певна опозиція цьому рішенню. 

Міністр закордонних справ Швеції Тобіас Більстрьом у листопаді фактично підтвердив, що останнім предметом торгу у питанні вступу Швеції до НАТО є продаж США Туреччині винищувачів F-16.

Більстрьом зазначив, що зв’язок між погодженням Туреччиною вступу Швеції у НАТО та продажем Анкарі F-16, про який раніше з посиланням на джерела писали ЗМІ, вже не таємниця.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: