Суд у Колорадо заборонив Трампу бути кандидатом у президенти США

Середа, 20 грудня 2023, 07:13

Верховний суд штату Колорадо ухвалив безпрецедентне рішення про те, що колишній президент Дональд Трамп не має конституційного права балотуватися в президенти США у 2024 році.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє CNN.

Суд вперше в історії дискваліфікував кандидата в главу держави за 14-ою поправкою у зв’язку зі штурмом Капітолія 6 січня 2021 року, виключивши його ім’я зі списків виборців на партійних виборах (праймериз) під час голосування за кандидатуру президента.

Втім, судді призупинили своє рішення до 4 січня, щоб Трамп міг подати апеляцію до Верховного суду США, який може навіть зберегти його місце у виборчому бюлетені штату, якщо апеляція не буде розглянута швидко.

Реклама:

Рішення Верховного суду штату стосується лише Колорадо, але це історичне рішення може вплинути на президентську кампанію 2024 року. Представники виборчої комісії штату заявили, що це питання має бути вирішене до 5 січня, тобто до встановленого законом крайнього терміну для формування списку кандидатів на праймериз Республіканської партії, запланованих на 5 березня.

Тим самим Верховний суд Колорадо підтримав висновки судді першої інстанції про те, що штурм Капітолія США 6 січня був повстанням та що Трамп "брав участь" у цьому повстанні.

В штабі Трампі вже заявили, що швидко подадуть апеляцію на це рішення до Верховного суду Сполучених Штатів, а також паралельний запит на призупинення цього "глибоко недемократичного" рішення.

Раніше Окружний суд міста Денвер, що у штаті Колорадо, став на бік експрезидента Дональда Трампа в позові, де вимагалось заблокувати його участь у партійному голосуванні в межах президентських виборів 2024 року.

Рішенню судді Денвера передували попередні подібні ухвали в штатах Міннесота й Мічиган, де так само відхилили позови з оскарженням участі експрезидента у виборах.

Трамп наразі є найпопулярнішим кандидатом на номінацію Республіканської партії для участі у виборах президента США у 2024 році. Але над ним нависають кілька кримінальних справ на федеральному рівні й у штатах Нью-Йорк і Джорджія, дві з яких стосуються його ролі у подіях 6 січня 2021 року.

Читайте також: Зупинити Трампа: що загрожує експрезиденту США за звинуваченнями про штурм Капітолія.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: