Президентка Словаччини готова ветувати скандальне рішення про розпуск Спецпрокуратури

П'ятниця, 8 грудня 2023, 16:24

Словацька президентка Зузана Чапутова в п’ятницю застерегла партії влади від ухвалення рішення про ліквідацію Спеціальної прокуратури, яке викликало обурення опозиції та застереження Європейської комісії.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Dennik N.

Чапутова закликала коаліцію зупинити ліквідацію Спеціальної прокуратури та зміни в кримінальній юстиції, заздалегідь застерігши – що відбувається рідко – про намір ветувати таке рішення.

"Я не можу собі уявити, що я не буду рухатися в напрямку застосування вето", – сказала вона, додавши, що також пропонує передати ініціативу влади на розгляд Конституційного суду Словаччини.

Реклама:

Словацька президентка також попередила, що рішення влади, надто в разі ухвалення за скороченою процедурою, може призвести до призупинення фінансування з Європейського Союзу.

У Словаччині опозиція протестувала через наміри уряду ліквідувати Спецпрокуратуру

"Я вважаю, що такі серйозні зміни, ухвалені за скороченою законодавчою процедурою, суперечать принципу верховенства права", – заявила вона.

Також Чапутова нагадала про заяву Європейської комісії, яка закликала уряд Словаччини не вдаватися до прискорених процедур.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо представив законопроєкт про ліквідацію Спеціальної прокуратури, що викликало звинувачення в атаці на стандарти верховенства права в цій державі-члені ЄС.

Згідно з документом, уряд Фіцо схвалив проєкт поправок, які ліквідують цю інституцію з 15 січня. До її компетенції належить низка злочинів, зокрема корупція, зловживання службовим становищем, фінансові злочини, тероризм та екстремізм.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: