Плани Словаччини ліквідувати Спеціальну прокуратуру викликають занепокоєння Брюсселя

Четвер, 7 грудня 2023, 16:29

Європейська комісія надіслала лист міністру юстиції Словаччини, в якому застерегла словацький уряд від планів ліквідувати Спеціальну прокуратуру.

Про це заявив речник Єврокомісії Крістіан Віганд в інтерв'ю виданню Politico, повідомляє "Європейська правда".

"Ми попросили словацький уряд поки що не просувати заплановані поправки, і особливо не вдаватися до прискореної процедури без належних і ретельних консультацій із зацікавленими сторонами на національному та європейському рівнях", – заявив Віганд.

Європейська прокуратура також висловила занепокоєння з приводу кроку уряду Роберта Фіцо.

Реклама:

"На основі нашого попереднього аналізу ми стурбовані тим, що деякі із запропонованих поправок до словацького кримінального кодексу більше не гарантуватимуть, що злочини проти бюджету ЄС будуть каратися ефективними, пропорційними і стримуючими кримінальними санкціями в Словаччині", – написала прессекретарка Прокуратури ЄС Тіне Холлевот в електронному листі виданню.

Суперечливі плани уряду Фіцо викликали обурення з боку опозиції, а також президентки Словаччини Зузани Чапутової, яка назвала наміри "дуже прикрим і навіть небезпечним втручанням політичної влади в кадрове забезпечення прокуратури".

Колишній прем'єр-міністр Словаччини Едуард Гегер цього тижня навіть прилетів до Брюсселя, щоб особисто висловити своє занепокоєння Єврокомісії.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо представив законопроєкт про ліквідацію Спеціальної прокуратури, що викликало звинувачення в атаці на стандарти верховенства права в цій державі-члені ЄС.

Згідно з документом, уряд Фіцо схвалив проєкт поправок, які ліквідують цю інституцію з 15 січня. 

Раніше повідомляли, що Міністерство юстиції Словаччини працює над реформою кримінального кодексу, яка може скоротити терміни перебування в тюрмах за корупцію.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: