Керівна партія Іспанії дещо відновила рейтинг після падіння через скандальний закон про амністію

Понеділок, 15 січня 2024, 17:51

Керівна Іспанська соціалістична робітнича партія прем’єра Педро Санчеса потроху оговтується від негативного впливу, спричиненого суперечками щодо амністії каталонських сепаратистів.

Про це свідчать результати січневого барометра інституту 40dB для El Pais і Cadena SER, передає "Європейська правда".

Соціалісти піднялися майже на один пункт в електоральних симпатіях порівняно з попереднім опитуванням, проведеним у грудні, в якому правий блок досяг абсолютної більшості в опитуванні вперше після липневих виборів.В цьому ж опитуванні 60% відкинули амністію, оскільки вважали її "несправедливою".

Незважаючи на покращення, соціалісти на три десятих відстають від свого результату на загальних виборах.

Реклама:

Консервативна Народна партія, яка в грудневому опитуванні набрала 35% голосів – майже на два пункти більше, ніж результат, отриманий нею на виборах у липні, – за один місяць втратила три десятих відсотка.

У розрізі блоків сума голосів за Народну партію (34,7%) та Vox (10,9%) на 3,2 пункту випереджає суму голосів Соціалістичної партії (31,4%) та Sumar (11%).

Як відомо, Педро Санчес знову став прем’єром Іспанії в середині листопада завдяки підтримці семи каталонських законодавців в обмін на суперечливу угоду про амністію для тих, кому загрожує судовий процес через невдалу спробу проголошення незалежності Каталонії у 2017 році.

Іспанська права опозиція активно виступає проти амністії, регулярно збираючи десятки тисяч людей.

Читайте також: Ціна альянсу з сепаратистами: чому Іспанія потрапила у політичну кризу та які наслідки це матиме.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: