Санчес переобраний прем'єром Іспанії на тлі суперечливої амністії сепаратистів

Четвер, 16 листопада 2023, 14:30

Лідер соціалістів Іспанії Педро Санчес у четвер отримав підтримку більшості у парламенті для формування нового уряду, поклавши край чотиримісячному політичному глухому куту.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомило іспанське видання El Pais.

Санчес отримав підтримку усіх лівих і сепаратистських груп – загалом за його кандидатуру проголосували 179 депутатів.

Іспанія може надати охорону лідеру каталонських сепаратистів

Реклама:

Зокрема, за нього віддали голоси всі сім депутатів каталонської сепаратистської партії Junts, від якої залежало, чи стане Санчес знову прем’єр-міністром, чи Іспанії доведеться провести нові вибори. 

Як і очікували, 171 депутат від консервативної Народної партії та ультраправої групи Vox, а також консервативного Союзу наварського народу проголосували проти Санчеса.

Перемога Санчеса в парламенті завершує період політичних потрясінь, який розпочався в травні, коли лідер соціалістів призначив позачергові вибори після того, як його партія зазнала нищівних поразок на загальнонаціональних регіональних і місцевих виборах.

Санчес одразу розумів, що для нового терміну йому потрібно заручитися підтримкою сепаратистських партій й розпочав переговори про угоди з кожною з них.

На офісі іспанських соціалістів у Брюсселі написали "зрадники" через суперечливу угоду Санчеса

Найскладнішою була угода з партією Junts, яку контролює колишній президент Каталонії Карлес Пучдемон. Лідер сепаратистів  вимагав амністії для людей, притягнутих до відповідальності за дії, пов’язані зі спробою проголошення незалежності Каталонії в 2017 році. У понеділок партія Санчеса подала законопроєкт про надання амністії цим людям.

Через суперечливу пропозицію сотні тисяч іспанців вийшли на протести, виступаючи проти амністії. Напруга в іспанському суспільстві зберігається.

Загалом понад 300 каталонських сепаратистів можуть підпасти під закон про амністію.

Ультраправа партія Vox подала скаргу до Верховного суду проти Санчеса через плани ухвалити закон про амністію.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: